Elektrikte Zam Sinyali

Elektrikte Zam Sinyali
Serbest piyasada elektrik fiyatları, nisan ayına 191 lira/MWh ile girerek, sektörü şaşırtmıştı.

Dün ise 175 lira olan fiyatlar, bir miktar düşmesine karşın, henüz beklenen seviyelere inmedi. Yıl genelinde bahar aylarının düşük elektrik fiyatları ile ortalamada zammı engellediğini ve tüketicilerin daha uygun elektrik tedarik etmelerini sağladığını vurgulayan sektör temsilcileri, “Baharda fiyatların çıkması kaçınılmaz şekilde elektrik tarifesine önümüzdeki dönemlerde zamlara işaret ediyor” değerlendirmesi yapıyor.

Elektriğin temel girdisi doğalgazda artış olmamasına rağmen, nisanda serbest piyasa fiyatlarının marta göre 45 lira yukarıda, yani 185 lira olduğu kaydedilirken, mart sonu ile nisan başı arasında neyin değiştiği sorusuna sektörün yanıt bulamadığı vurgulanıyor. Elektrik talebinin bugünlerde saatlik ortalamada 29 bin megavat (MW) civarında gerçekleştiği, diğer yandan kurulu gücün 65 bin MW, üretimde alınabilir gücün ise 40 bin MW’ın üzerine olduğu   belirtilerek, “Talebin üzerindeki üretilebilir güçte yüzde 30 rezerv gözükmesine rağmen böylesi fahiş fiyat oluşumunu anlamak güç.

Saatlik 10 bin MW üzerinde rezervin olduğu günlerde birkaç bin MW’lık bakıma giren santraller ya da kuraklığa dayanmak çok da gerçekçi değil. Bakımların bitmesi ile fiyatların düşmesini bekliyoruz” yorumunu yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.