Medvedev Olmert'le ne görüştü?

Medvedev Olmert'le ne görüştü?
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le bir araya geldi.

Medvedev görüşmede Rusya'nın Ortadoğu barış sürecine yapıcı ve aktif katkı sağlamaya devam edeceklerini açıkladı. Rusya lideri toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Rusya-İsrail ilişkilerini çok boyutlu olarak ele aldıklarını ve uluslararası sorunlar konusunda da fikir alış verişinde bulunduklarını belirtti. Medvedev, görüşmede 1890 yılında Çar 2. Aleksandr'ın oğlu Sergey Aleksandroviç adına inşa edilen ve Rus hacıların uğrak yeri olan kutsal 'Sergey Kervansarayı'nın iadesi için de teşekkür etti. Olmert de Medvedev'e iki ülke ilişkilerinin gelişimine sağladığı destekten dolayı teşekkür ederek, Rusya liderini İsrail'e davet etti. Olmert Rusya'nın bir dünya gücü olduğunu, uluslararası ve bölgesel sorunların çözümünde sağladığı katkının yadsınamayacağını belirtti.

Olmert'in görüşmede İran ve Suriye'ye S-300 füze savunma sistemleri satılmaması konusunda ricada bulunduğu kaydediliyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapılmazken, diplomatik kaynaklar İsrail'in bu konudaki talebinin kabul edilmeyeceğine dikkat çekiyor. İran'ın S-300'lere sahip olmasının ardından nükleer tesislerinin vurulma ihtimali kalmıyor. Diğer taraftan Rus silah ihracat firması Rosoboronexport kendilerinde İran ve Suriye'ye verilmek üzere herhangi bir S-300 siparişi olmadığını açıkladı.

Medvedev'le görüşmeden önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavov'la bir araya gelen Olmert iki ülke ilişkilerini ele aldı. Lavrov görüşmede, "İsrail-Filistin barış müzakerelerinin uluslararası kabul gören bir zeminde sürdürülmesini destekliyoruz. İsrail ve Suriye arasında da iletişimin sürmesini istiyoruz." dedi. İran nükleer sorununun siyasi yolla çözülmesi gerektiğini savunan Lavrov, "Güç kullanma gibi senaryolar bölgede tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu uluslararası ilişkilerde de sorun oluşturur." uyarısı yaptı.

Olmert'in Moskova temasları öncesi İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Pinchas Avivi bir açıklama yaparak kendilerinin Gürcistan'a savaş sırasında silah satmadıklarını iddia etti. İsrail ve Rusya'nın bu konuda fikir birliği içinde olduğunu kaydeden Avivi, "Biz Rusya'nın düşmanlarına silah satmadık. Rusya da İran ve Suriye'ye silah satmayacak. Olmert'in Rusya hükümetinden bu konuda garanti almasını bekliyoruz." dedi.

İsrail Rusya'nın Ortadoğu'ya gerçekleştireceği stratejik silah sevkıyatı sonrası bölgenin dengelerinin bozulacağını savunuyor. Nükleer silah üretimi gerçekleştirdiğini iddia ettiği İran'ı vuracağı yorumları yapılan İsrail'in, Tahran'ın Rus S-300 füzeleri ile güvenlik sağlamasının ardından bu ülkeye herhangi bir saldırı gerçekleştirme şansı kalmıyor. İsrail Tartus'a kurulacak deniz üssüne karşılık Moskova'nın Suriye'ye de benzer savunma sistemlerini verecek olmasından da rahatsız.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya-İsrail ilişkileri gelişiyor. 1 milyondan fazla Yahudi Sovyetler Birliği topraklarından İsrail'e göç etti. Ancak İsrail'in Gürcistan'a büyük silah satışı gerçekleştirmesi ve bu silahların Güney Osetya operasyonunda kullanılması Kremlin'i kızdırdı. Moskova buna karşılık İran ve Suriye'ye S-300 savunma sistemleri vermeye karar verdiği iddia ediliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yeni silah satışları ile ilgili yaptığı açıklamada, Şam'a savunma amaçlı silahların verileceğini doğruladı. Gürcistan'a silah satışını durduran İsrail'in, Moskova'yı bölgeye silah satışını durdurma konusunda ikna etmesi beklenmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.