Diyalog Tam Gaz

Diyalog Tam Gaz
Hatayda Vali, Rektör ve Müftü, Havrayı ziyaret edip, maksadını aşan sözler sarfettiler. Vali ve Rektörün Hoşgörü çabası bir adım daha ileri götürüldü ve Kutlu Doğum Haftası ile Musevilerin Hamursuz Bayramı yan yana getirildi.

Hatay’da Vali, Rektör ve Müftü, “Havra”yı ziyaret edip, maksadını aşan sözler sarfettiler. Vali ve Rektör’ün “Hoşgörü” çabası bir adım daha ileri götürüldü ve “Kutlu Doğum Haftası” ile  Musevilerin “Hamursuz Bayramı” yan yana getirildi.

Kutlu Doğum’u Alet Ettiler

Yıllardan  beri yürütülen maksatlı çalışmaların hedefindeki Hatay’ın İslami kimliği aşındırılmaya devam ediliyor. Hatay’ı Hıristiyan ve Yahudi kimliği ile özdeşleştirmek isteyen çevreler, mukaddes Kutlu Doğum Haftası’nı da kendi çıkarlarına alet etmekten çekinmediler. Yahudilerin (Pesah) Fısıh Bayramı’nın Kutlu Doğum Haftası’na denk gelmesini fırsat bilen bu çevreler, Kutlu Doğum’u, Yahudi bayramıyla eş tuttular…

Başbakan Erdoğan’dan Hamursuz Bayramı kutlaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, barışı ve tüm inançlara saygıyı esas alan bir geleneğin mensubu olarak, Musevi vatandaşların dün olduğu gibi bugün ve yarın da kendi dinlerini, örf ve adetlerini özgürce yaşayabilmelerine büyük önem verdiklerini belirtti.

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz ile farklı inanç mensuplarıyla Musevilerin Hamursuz Bayramı dolayısıyla havrayı ziyaret etti. Lekesiz, ziyaretteki konuşmasında, tasada, kederde, kıvançta, iyilikte, güzellikte tek millet olmanın önemine değinerek, Musevi vatandaşların bayram sevincini paylaştıklarını söyledi.  Hatay’ın, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı illerin başında geldiğini vurgulayan Lekesiz, “Bu farklılıkların, dinlerin, dillerin, etnik kökenlerin, inançların bir arada yaşamasının beraberinde getirdiği, hayatın hemen her alanına yansıyan güzellikler var. Bunların başında toplumsal hoşgörü geliyor. Bir taraftan Kutlu Doğum, bir taraftan Musevilerin Hamursuzluk, bir taraftan Hristiyanların Paskalya Bayramı. Allah sağlık, huzur, afiyet içerisinde dünya durdukça bu bayramları hep beraber huzur içerisinde kutlamayı nasip etsin” dedi.

“İldeki güzelliğin kıyamete kadar devam etmesini diliyorum”

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise Kutlu Doğum ile Paskalya ve Hamursuz bayramlarının aynı dönemde kutlandığını anımsattı. İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu da kentin, yüzyıllardır barış, kardeşlik ve huzurun simgesi olduğunu, ildeki güzelliğin kıyamete kadar devam etmesini dilediğini söyledi. Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Dogum ise yıllardır beraber yaşadıkları Musevi kardeşlerinin bayramını kutladığını belirtti. Katolik Kilisesi Pederi Domenico Bertogli, Alevi kanaat önderlerinden Nasrettin Eskiocak ile bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin de kardeşlik ve huzur ortamının bozulmaması temennisinde bulunduğu konuşmaların ardından misafirlere mayasız ekmek ikram edildi.

Erdoğan’dan Hamursuz Bayramı kutlaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, barışı ve tüm inançlara saygıyı esas alan bir geleneğin mensubu olarak, Musevi vatandaşların da dün olduğu gibi bugün ve yarın da kendi dinlerini, örf ve adetlerini özgürce yaşayabilmelerine büyük önem verdiklerini belirtti.  Başbakan Erdoğan, Yahudilerin Hamursuz Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Yahudilerin Mısır’daki esaretten kurtulup özgürlüklerine kavuşmalarını simgeleyen Pesah’ın, Musevilik inancının en önemli bayramlarından biri olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: “Musevilik inancının müntesiplerini, ‘Hamursuz’ olarak da adlandırdıkları bu dini bayramları vesilesiyle en içten duygularımla tebrik ediyorum. Barışı ve tüm inançlara saygıyı esas alan bir geleneğin mensubu olan bizler, Musevi vatandaşlarımızın da, dün olduğu gibi bugün ve yarın da, kendi dinlerini, örf ve adetlerini bu coğrafyada özgürce yaşayabilmelerine büyük önem veriyoruz. Bu yıl 14 Nisan’da başlayan ve 22 Nisan akşamı sona erecek olan Pesah münasebetiyle, kendi vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm Musevilere en iyi temennilerimi sunuyor, huzur ve esenlikler diliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum