AB Komisyonu'ndan Avusturya'ya çağrı

AB Komisyonu'ndan Avusturya'ya çağrı
AB Komisyonu, Avusturya hükümetinden, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ile oturum şartlarını yasal güvenceye kavuşturmasını istedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türk vatandaşlarına yönelik vize ile oturum şartlarını düzeltmeyen Avusturya hükümetine yasal düzenleme yapma çağrısında bulundu.

Komisyonun, yönetmeliklerin sorunun çözümünde yeterli olamayacağını belirterek, hükümetten yasal düzenleme talebini yinelediği belirtildi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun talebinin "Olumlu" olduğunu ve hükümetin bir an evvel yabancı ve göç kanununda yasal düzenlemeye gitmesi gerektiğini söyledi.

Konuyu İki yıl önce gündeme getirmelerine karşın hükümetin kararı uygulamamak için bugüne kadar yönetmeliklerle idare ettiğini ifade eden Korun,  "Oturum ve yerleşim kanunlarında düzenleme yapılırsa insanlar haklarının ne olduğunu öğrenebilir, haklarına dayanarak itiraz edebilir ama yazılı olmadığı için kimse haklarını bilmiyor" dedi.

"Bu, olumlu bir adım"

Korun, hükümetin iki ay içinde oturum ve yerleşim kanunlarında somut düzenleme yapması gerektiğini aksi takdirde Avrupa Adalet Divanı'nda dava açılacağını belirtti.

Düzenlemenin, yönetmelikle mümkün olmadığına işaret eden Korun, şunları kaydetti:

"Çünkü yönetmelik İçişleri Bakanlığı tarafından her zaman değiştirilebilir. İnsanların haklarını tam olarak vermemek için bunu yapıyorlar. Komisyon bunu fark etti, o yüzden değiştirilmesini ve anlaşmalara uygun bir şekilde yapılmasını talep ediyor. Bu, olumlu bir adımdır. Hükümetin neyi seçeceğini önümüzdeki iki ay içinde göreceğiz. Hukuk devletinin üstünlüğüne inanan hükümetin atması gereken adım bellidir. Anlaşmadan doğan koşulların kötüleştirilmesi yasağının tamamen uygulanması gerekiyor."

Komisyon, geçen yıl Avusturya hükümetinden, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ve oturum şartlarıyla ilgili yasal düzenleme yapmasını talep etmişti. Hükümet ise sorunun ilgili birimlere gönderilen yönetmelikle çözüldüğünü açıklamıştı.

AB anlaşmalarına göre, 1995 yılında AB üyesi olan Avusturya, Türk vatandaşlarının oturma ve çalışma şartlarını kötüleştiremiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.