AB sürecinde yeni fasıllar açılmalı

AB sürecinde yeni fasıllar açılmalı
AB Bakanı Çavuşoğlu, AB sürecine ilişkin, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yaptığı ziyaretler ve başkente yapılan ziyaretlerde ortak görüş, müzakerelerin hızlandırılması ve bu yıl önemli fasılların açılmasıdır" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yaptığı ziyaretler ve başkente yapılan ziyaretlerde herkesin ortak görüşü, müzakerelerin hızlandırılması ve bu yıl içerisinde bazı önemli fasılların açılmasıdır" dedi. 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı üyelerini Ortaköy Ofis'te kabul eden Çavuşoğlu, AB Bakanlığı olarak İSO ile yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi. 

Çavuşoğlu, İSO ile önemli projeleri bulunduğunu vurgulayarak, "Erasmus Plus ile 150 bin avroluk projeler sizlerin işbirliğiyle başarılı şekilde yapılacak. AB projelerini hızlandırmak için sizlerin bize verdiği destek önemlidir. Sizler muhatapları, daha fazla fasıl açılması için ikna çalışması yapıyorsunuz. Ülkemizin de reforma devam etmesi için sizlerin desteği ve teşviki çok önemlidir. Desteğinizi devam ettireceğinize şüphemiz yok. 2014'ün 'AB yılı' olmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Bu yıla, 2013'ün yarattığı pozitif atmosfer çerçevesinde yine güzel başladıklarını, bir taraftan da diplomatik çalışmalarının devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımızla Brüksel'e, Berlin'e yaptığımız ziyaretler ve Sayın Cumhurbaşkanı ile İtalya'ya yaptığımız ziyaret çok önemliydi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin yıllar sonra Ankara'yı ziyaretleri AB ilişkilerimiz konusunda çok önemliydi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yaptığı ziyaretler ve başkente yapılan ziyaretlerde herkesin ortak görüşü, müzakerelerin hızlandırılması ve bu yıl içerisinde bazı önemli fasılların açılmasıdır" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, fasılların açılmasını beklerken bir yandan da ev ödevini yapması gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti: 

"2014'ün 'AB yılı' olabilmesi için yıla reformlarla başladık. 1 Mart'ta, seçimin gölgesinde kaldı ama meclis 5'inci yargı paketini oylayarak seçim tatiline çıktı ve çok önemli eylem planını kabul etti, sonra yayımladı. İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesi Eylem Planı, burada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden dosya sayısını azaltacağız hem de insan hak ve özgürlüklerinin alanını genişleterek güçlendireceğiz. Ülkemizin daha fazla reforma ihtiyacı var. Yaşanan sıkıntıları aşabilmek için daha fazla demokrasiye ihtiyaç var. Biz zaten 12 yıldır bu anlayışla adımlar attık. O yüzden üzerinde çalıştığımız reform paketleri var. Bu yıl içinde meclise gelecek ve bunun uygulamasını takip edeceğiz."  

Enerji faslının da açılmasını bekliyoruz

Avrupa'nın, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bazı ülkelere olan bağımlılığı konusunda çok ciddi kafa yorduğunu belirten Çavuşoğlu,  "Bu konuda kilit ülke Türkiye. Türkiye'nin enerji kaynağı olmasa da enerji güvenliği ve koridoru olarak önemli ülke haline geldi. Enerji faslının da açılmasını bekliyoruz. Çünkü AB yararına olacaktır. Önemli gelişmeleri sizlerle birlikte takip edeceğiz" diye konuştu.  
 İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin Ankara ziyaretinin, AB yoluna başka bakıldığının göstergesi olduğunu kaydederek, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir projeye bu kadar yatırım yapılmamıştır. AB yolunun Cumhuriyet döneminde değil, ta Osmanlı'dan kaldığı inancındayız" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.