Evin Alıcısı Kalmadı

Evin Alıcısı Kalmadı
Konut faizlerinin artması ve piyasada yaşanan belirsizlikler konut fiyatlarını uçurdu.

Yerel seçimlerden sonra inşaat firmaları ardı ardına yeni projelerin tanıtımını yapmaya başladı. Ancak Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'ın haberine göre konut alma maliyetleri ve hayat pahalılığı nedeniyle yurttaşlar konut almaya yanaşmıyor. Konut kredisinde faizlerin yükselmesiyle piyasada talep yaratmak daha zor hale geldi.

Konut satınalma gücü endeksine göre, 100’ün üstündeki rakamlar 10 yıl vadeli konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken, 100’ün altındaki değerler ise 10 yıl konut kredisi kullansa dahi konut sahibi olamayacağını gösteriyor. Mart 2014 itibarıyla endeks değeri Türkiye genelinde 82 olurken, 3 büyük şehirde ise endeksler şöyle devam ediyor: İstanbul 72, Ankara 131 ve İzmir’de 105. Buna göre artan konut kredi faiz oranı ve artan satılık konut fiyatları çerçevesinde mart ayında bir önceki aya kıyasla konut satın alımları Türkiye genelinde yüzde 3.0 oranında; Ankara’da yüzde 2.5, İstanbul’da yüzde 3.1 ve İzmir’de yüzde 2.8 zorlaştı. 2013’te tamamlanan, 2014 ve 2015 yılları itibarıyla tamamlanmış olacak proje ve konut arzı verileri daralmaya işaret ediyor. Örneğin, Türkiye genelinde proje sayısı 2013’te 750 iken, bu rakamın 2014’te 460’a, 2015’te ise 174’e düşmesi bekleniyor.

İntegral Menkul Değerler Analisti Beste Naz Süllü’ye göre, emlak fiyatlarının talebinden daha çok artıyor olması, vatandaşı yatırım için başka araçlara yönlendiriyor. Ayrıca, artan konut kredisi maliyetleri sebebiyle de bu yıl emlak alımlarında vatandaş daha da zorlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum