2013 SBS İptal Edildi mi? Edilmedi mi?

2013 SBS İptal Edildi mi? Edilmedi mi?
12 Temmuz 2013 tarihinde açıklanan SBS sonuçlarını yanlış puan hesaplanmasını gerekçe göstererek iptaline karar verdi. 2013 SBS sonuçlarının mahkeme tarafından iptal edilmesiyle ilgili flaş gelişme!

Danıştay, söz konusu kararı CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın başvurusu üzerine aldı ve kararda şu ifadelere yer verildi.

"1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır. Bu nedenle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde yasa ihlali gerçekleşeceği için SBS'deki yerleştirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verdik."

CEVAP ANAHTARLARI YANLIŞ OKUNDU

Yabancı diller sınavına katılan 710 öğrencinin anahtarlarının yanlış okunduğu tespit edilmiş ve bunun üzerine CHP'li Ayayadın Danıştay'a bu anahtarların yanlış olması gerekçesiyle SBS'nin yerleştirilmelerin iptali ve yürütmnein durdurulması istemiyle bir başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuru sadece 710 öğrenciyi değil, sıralamanın tamamını etkilediğinden 1 milyon 112 bin öğrencinin sıralamasısının yeniden yapılması gibi bir sonuç olarak değelendirilebilir.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

İptal kararı üzerine öğrenciler büyük şok yaşarken Bakanlık'ın saat 16:00'da yazılı açıklama yapacağı duyuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı, İdare Mahkemesi'nin 2013 SBS sınav sonuçları hakkında yürütmeyi durdurma kararına karşı itiraz edecek.

SBS NEDİR?

8. sınıf öğrencilerinin, o yılın öğretim programlarında belirtilen kazanımları elde etme seviyesinin ölçüleceği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders bitiminden sonra düzenlenen merkezi sistem sınavlarıdır.

SBS´de hangi derslerden soru sorulacaktır?

Sınavlarda; görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik, beden eğitimi, rehberlik/sosyal etkinlikler dersleri dışındaki zorunlu derslerden, öğrencinin devam ettiği sınıfın konularına ait sorular sorulacaktır.

Sınavda sorulacak sorular 5 ana başlık altında toplanmıştır:

1-Türkçe, 2-Matematik, 3-Fen ve Teknoloji, 4-Sosyal Bilgiler, 5-Yabancı Dil

Soru sayısı ve buna bağlı olarak da sınav süresi, öğrencinin yaş durumu dikkate alınarak belirlenmiştir.

8. SINIF SORU DAĞILIMLARI

DERSLER
8. SINIF
TÜRKÇE
23
MATEMATİK
20
FEN VE TEKNOLOJİ
20
SOSYAL BİLGİLER *
20
YABANCI DİL
17
TOPLAM
100 SORU
SÜRE
120 DAKİKA

* Sosyal bilgiler sorularının içinde din kültürü ve ahlak bilgisi soruları da yer alacaktır. Ancak bu dersten muaf olan öğrencilerle bunları cevaplamak istemeyen
öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler soruları yer alacaktır.

Soru sayılarının dağılımı neye göre belirleniyor?
Soruların dağılımı ve test bölümlerinin oluşturulması, dersin haftalık ders programı içerisindeki ağırlığına orantılı olarak yaklaşık değerlerin tamamlanması esas alınarak belirlenmiştir.

Sınavın soru içeriği nasıl olacak?

Soru içeriklerinin öğretim programları odaklı, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacaktır.

8. sınıflar için hazırlanan sınavda 7. sınıfın konularından da soru gelecek mi?
Hayır. Sorular öğrencinin devam ettiği sınıfın konularıyla sınırlı kalınarak hazırlanacaktır. Sınavlarda, sınıfa ait olarak o yıl için milli eğitim bakanlığının belirlediği kazanımlar dışına çıkılmayacaktır.

SBS zorunlu bir sınav mıdır? Sınava girmeyen öğrenci için nasıl bir uygulama yapılıyor?
Hayır, zorunlu bir sınav değildir. Sınava girmeyen öğrenci, o yıl yapılan sınavda en düşük puan ne ise o puanı alır. Fakat, öğrenci iyi bir anadolu lisesine ya da iyi bir özel liseye devam etmek istiyorsa bu puan yerleştirme işleminde yeterli olmayacağından sınava girmesi gerekmektedir.

SBS´de derslerin ağırlıklı katsayıları nedir?

TESTLERİN AĞIRLIK KATSAYILARI
SINIF
TÜRKÇE
MATEMATİK
FEN VE TEKN.
SOSYAL BİLG.
YABANCI DİL
8. Sınıf
4
4
3
3
1

Matematik ve Türkçe derslerinin ağırlık katsayısı eşit, bu iki dersin sınavda kazandıracağı puanın eşit olduğu anlamına mı geliyor?

Hayır, testlerin ağırlık katsayıları bir dersten yapılan sorunun değerini belirlemede tek etken değildir. Her dersin yapılma oranı, standart sapması gibi veriler de puanlamaya etki edeceğinden katsayılarda farklılıklar oluşur. Testlerin ağırlık katsayıları sabit kalmasına rağmen her yıl derslere ait soruların katsayı değerlerinin değişmesinin sebebide budur.

Özel yabancı okullara SBS puanı ile mi girilir?

Evet, özel yabancı okullara girişte 8. sınıf puanı değil, 8. sınıf SBS puanı esas alınır. Başvurular SBS puanı açıklandıktan sonra, ilgili okullara belirlenen tarihlerde ve koşullarda bireysel olarak yapılır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.