Tarım ilaçları bal arılarını telef etti

Tarım ilaçları bal arılarını telef etti
Sakarya'da mısır ekimi öncesi zararlı otlar için toprağa serpilen tarım ilaçları, kovanlardaki bal arılarının telef olmasına neden oldu. Bal üreticileri zararlarının büyük olduğunu belirtti.

Kayıtlı bin 600 kayıtsızlarla birlikte yaklaşık 3 bin bal üreticisinin bulunduğu Sakarya’da, sezon öncesinde kovanlarda toplu arı ölümleri görüldü. Sakarya İli ve İlçeleri Bal Üreticileri Birliği (SABÜB) Başkanı Kamil Özkan, ölümlere tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanılmasının neden olduğunu belirtti. Özkan, “Adapazarı ilçe ovası, Hendek ilçe ovası ve Söğütlü belde ovasında, mısır üretimi yapılan alanlarda yabancı ot ilacı adı altında kullanılan ilaçlar nedeni ile bu yıl yoğun arı ölümleri ile karşı karşıyayız. Hem üyelerimiz hem de amatörce arıcılık yapanlar yoğun şekilde şikayet etmekteler. Bu ilaçların kullanımı için bir sistemin oluşturulması lazım" dedi.

'BAL ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ OLACAK' 

Tarım Bakanlığı ile il ve ilçe müdürlüklerine sözlü ve yazılı müracaatları yaptıklarını kaydeden Özkan konuşmasını söyle sürdürdü:

"Bölgemizde mısır türü ziraat çok önemli, bu nedenle ilaçları zorunlu olarak kullanma durumları ortada. Kullanılan ilaçlar nedeni ile arıcılığımıza ve bal üretimimize büyük zarar vereceği apaçık ortaya çıktı. Bütün uyarılarımıza rağmen ilaçlama sürüyor. Ölen arıların yerine yeni arıların üremesi için bir buçuk ay süreye ihtiyaç var. Bu yıl bal üretiminde büyük düşüşler olacaktır diye düşünüyorum" dedi. 

'SERPİLEN İLAÇ ÇOK GÜÇLÜ '

Bal Üreticisi ve birlik üyesi Cevdet Karabaş ise, "Baharda bal alma şansımız kalmadı. Ot ilacı nedeni ile ölümler var. Böyle bir ölüm ben bugüne kadar hiç görmedim. Hangi firmanın ilacıysa çok etkili. Sakarya’nın tüm ovasında arı ölümleri var. Ben her semtten ölümle ilgili şikayetler duyuyorum. Benim 60 kovan arım var, yüzde 50'si öldü. Bu bahar bal alma şansım kalmadı. Ancak bir süre sonra ormanda acı bal yapma şansımız olur” diye konuştu.

Erenler İlçesine bağlı Bekirpaşa semtinde 12 yıldır bal arısı yetiştiriciliği yapan Cevdet Karabaş da 60 adet kovanıyla sezona hazırlanırken, arılarının yüzde 50'sinin öldüğünü belirtti. Yaklaşık 90 bin arısını kaybettiğini ifade eden Karabaş, hiç bu kadar arı ölümü görülmediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.