AYM’nin Twitter Sınavı

AYM’nin Twitter Sınavı
Başbakan Erdoğan’ın, sosyal medyada yapılan hak ihlallerinin kaldırılmasına yönelik mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunması, AYM’nın tartışmalı Twitter kararını yeniden gündeme getirdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin özgürlüğe nerden baktığı konusunda büyük bir testle karşı karşıya olduğunu ifade ederek “Keyfi ifade özgürlüğü mü önemlidir, yoksa onur haysiyet mi daha önemlidir ve bu denge nasıl kurulacak? AYM bunların sınavını verecek” dedi.

KALDIRAMIYORSAN KAPATACAKSIN

Prof. Kuzu, AYM’nin kendisi ve Başbakan’ın başvurusunu haklı bulması halinde önceki Twitter’a özgürlük kararının düşüp düşmeyeceği konusunda ise “E tabii, ona çözüm bulacak. Mesela, o bölümün kaldırılmasına karar verecek. Kaldıramıyorsan ki, sorun burada, kapatılacak. Başka türlü nasıl çözüm bulacaksın. Bir iki kişinin başvurusu üzerine ifade özgürlükleri kısıtlanıyor deyip, onların özgürlüğünü kurtardın, peki ama benim onur ve haysiyetim ne olacak? Açacak mısın kapatacak mısın, ne yapacaksan yap ama benim mağduriyetimi gider kardeşim. Ben mağdurum. Benim onur ve haysiyetime hakaret ediliyor. Buna dur de, nasıl diyeceksen” ifadelerini kullandı.

SAKATLIK BİR DEĞİL İKİ DEĞİL

Muhatap bulunup, ilgili sayfalar engellenemediği için Twitter’a erişimin son çare olarak engellendiğini hatırlatan Burhan Kuzu, AYM’nin buna rağmen “bu ifade özgürlüğüne engel” demesini aklının almadığını söyledi. Kuzu “Sakatlık bir değil iki değil. Gerek benim gerekse Sayın Başbakan’ın başvurularında iç hukuk yolları tükenmiş, son çare olarak AYM’ye başvurulmuştur. Peki ya önceki Twitter kararında? İç hukuk yollarına hiç başvurulmadan paldır küldür AYM’ye gidiliyor, AYM de bunu haklı buluyor. İyi o zaman önüne gelen her konuda AYM’ye başvursun, AYM karar versin. Diğer tüm mahkemeleri kapatalım. Böyle iş mi olur” diye konuştu.

YANLIŞI ORTAYA KOYUYOR

Hukukçular Birliği Derneği Genel Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya ise, AYM’nin iç hukuk yolları tüketilmediği halde başvurucuları haklı bulup Twitter’a özgürlük kararı vermekle, Başbakan dahil birçok insanı mağdur ettiğini belirterek, “Sayın Başbakan’ın başvurusu da göstermiştir ki, AYM’nin Twitter kararı büyük bir yanlıştır” dedi. Başbakan’ın başvurusunda, iç hukuk yollarına başvurulduğunu ancak sosyal medyada kendisi ve ailesine karşı yapılan hak ihlallerinin kaldırılmasına yönelik mahkeme kararlarının uygulanmadığını anlattığını belirten Kılıçkaya, “Bu mağduriyetin sebebi AYM kendisi olduğu için Sayın Başbakan’ın bu başvurusu üzerinden Twitter kararını yeniden gözden geçirmelidir” dedi. Kılıçkaya, “Başbakan’ın başvurusunun haklı bulunması demek, Twitter’a engelin haklılığı anlamına gelir. AYM’nin bu kararına dayanarak önceki Twitter kararını ortadan kaldırması gerekir. Bu cesareti, bu yiğitliği gösterebilir mi bilemiyorum ama hukuken gereği budur” dedi.  

DEVLET TAZMİNAT ÖDEYEBİLİR

Kılıçkaya, başvurusu haklı bulunması halinde Başbakan’a tazminat ödenmesi gerektiğini vurgulayarak “Türkiye Cumhuriyeti devleti Başbakan’a tazminat ödemek zorunda kalacak. Mağduriyet var ortada ve bu mağduriyet AYM kararıyla onaylanmış olacağı için, devletin Başbakan’a tazminat ödemesi gerekecek” diye konuştu.

Sinan Kılıçkaya ayrıca “Sayın Başbakan ve benzeri durumda olan insanları mağdur eden Anayasa Mahkemesi. Fakat ceremesini tazminat sözkonusu olacağı için devlet çekecek” dedi.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum