Emeklinin Emeği Gasp Mı Ediliyor?

Emeklinin Emeği Gasp Mı Ediliyor?
Emeklinin emeği gasp ediliyor iddiaları üzerine ilgili sivil toplum kuruluşlarından açıklamalar gelmeye başladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay Milli gazeteye yaptığı açıklamada, bu sistemin kabul edilir bir tarafının bulunmadığını belirterek “Sosyal güvenlik sisteminin temel kuralı eşitliktir. Prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanların, emekli oldukları yıllara bakılmaksızın aynı aylıkları almaları gerekir. 5510 Sayılı Kanun, bu kuralı bozmuş, 2008 sonrasında emekli olanların aleyhine olan emekli aylığı hesaplama sistemi getirilmiştir” dedi.

1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekli aylığı hesaplama sisteminde yapılan değişikliklerin, emekli aylıklarını azaltan bir uygulamaya dönüştürdüğünü vurgulayan Atalay, “İnsanlar çalışırken, emekli aylıklarının düştüğünü bilemediklerinden, emekli olduklarında büyük bir şaşkınlık ve üzüntü yaşamaktadırlar” şeklinde konuştu.

Atalay, “Prim kazancı asgari ücret üzerinden ödenenlerin emekli aylıklarındaki kayıp, her geçen yıl daha da büyümektedir. Bu nedenle, bu soruna çözüm bulunmalıdır. İnsanlar çalışırken, emekli aylıklarının düşeçeğini bilmediklerinden, emekli olduklarında büyük bir şaşkınlık ve üzüntü yaşamaktadırlar” dedi.   Mevcut sistemde emekli aylıklarının hesaplanmasında iki temel kriterin dikkate alındığını anımsatan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, şunları kaydetti: “Birincisi prim kazançlarının güncellenmesidir. 5510 sayılı Kanunla, Ekim 2008 öncesinde prim kazançlarına gelişme hızının yüzde 100’ü uygulanırken, Ekim 2008 sonrasındaki çalışmalar için bu oran yüzde 30’a çekilmiştir. İkincisi, Ekim 2008 öncesinde her 360 prim ödeme gününe karşılık ortalama yüzde 2.6 aylık bağlama oranı uygulanırken, bu oran 2008 sonrası çalışmalar için her 360 prim ödeme gününe yüzde 2 olarak değiştirilmiştir. Bu durum, 2008 sonrasındaki sigortalı çalışma süresi uzadıkça, emekli aylığını düşüren bir uygulamaya dönüşmüştür. Bu bakımdan, emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması ve düşmelerin önlenmesi için yukarıda belirtilen güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı yeniden belirlenmelidir.”

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün de Bugün çalışan ancak yarın emekli olacak insanları sıkıntıya sokacak olan bu yanlış işleyişin ortadan kaldırılması için her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerine vurgu yaparak, hukuki mücadelelerindeki öncelikli amaçlarının emekli maaşlarında yaşanan adaletsizliğin kamuoyu gündemine getirilmesi olduğunu ifade etti. 

Ergün, “TÜED olarak Ankara Sosyal Güvenlik Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkeme başvurumuzu kabul ederse konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak. Anayasa Mahkemesi’nde emekli maaşlarında yaşanan adaletsizliğin düzeltileceğini düşünüyoruz. Aksi bir karar çıkarsa buradaki adaletsizliği İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

Ergün, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanların, emekli oldukları yıllara bakılmaksızın aynı aylıkları alması gerekirken, uygulamanın böyle olmadığını hatırlattı. Burada yaşanan adaletsizliklerin kamuoyu tarafından da tam olarak bilinmediğini söyleyen Kazım Ergün, “İşte bu noktada basın yayın organlarına büyük görev düşüyor” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.