Nükleerde Nihai Anlaşmaya Doğru

Nükleerde Nihai Anlaşmaya Doğru
İran devlet haber ajansı IRNA, İran ve P5+1 ülkelerinin Mayıs ayında New York’ta nihai anlaşmanın taslak metni üzerinde çalışmaya başlayacağını açıkladı.

İran'ın nükleer başmüzakerecisi Abbas Arakçı'ya dayandırılan haberde, 5-9 Mayıs tarihlerinde yapılacak toplantılarda, İran'ın uzun zamandır tartışılan nükleer programı ile ilgili nihai anlaşma metninin ilk taslağının yazılmaya başlanacağı belirtiliyor. Habere göre Arakçı bunun "karmaşık ve zor bir iş" olacağını söyledi.  

IRNA, teknik düzeydeki toplantılarda İran'ı, dışişleri bakanlığına bağlı Siyasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Genel Direktörü Hamid Baedinejad'ın temsil edeceğini duyurdu. Genel Direktör aynı zamanda Silahsızlanma Anlaşması Değerlendirme ön komite toplantılarına da katılacak.

Nisan ayı başında Viyana'da üçüncü kez bir araya gelen taraflar, New York'taki teknik görüşmelerin ardından 13 Mayıs'ta dördüncü tur görüşmeler için yeniden bir araya gelecek.

İran, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya'nın, 20 Haziran'a kadar İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılması hedefi ile nihai bir anlaşmaya imza atması bekleniyor. Taraflar 20 Ocak'ta vardıkları anlaşmada nükleer müzakerelerin sonuçlanması için altı ay süre belirlemişti.

İran anlaşmaya uyuyor

Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah üretmeyi amaçladığını iddia ederken, İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin sadece elektrik üretme amaçlı olduğunu savunuyor.

P5+1 ülkeleri, İran'ın nükleer silah üretiminde kullanılabilecek plütonyum üretebilen ağır su reaktörlerini kapatmasını, yeni reaktörler inşa etmemesini ve uranyum zenginleştirme işlemini durdurmasını istiyor.

İran tarafı ise geçici anlaşmaya göre, uranyum zenginleştirme ve reaktör inşa etme hakkının bulunduğunu ve bu hakkın boyutu ve miktarının müzakerelerle belirlenebiliceğini ileri sürüyor.

İran'ın geçici anlaşmanın şartlarına uyup uymadığını takip eden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yayınladığı son aylık raporda İran'ın nükleer programını anlaşmaya uyacak şekilde kısıtlamak üzere gerekli adımları attığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.