Asırlık Geleneklerini Yaşatmak İçin Göçtüler

Asırlık Geleneklerini Yaşatmak İçin Göçtüler
Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında temsili göç yürüyüşü düzenledi. Yörük ve Türkmenlerin, asırlık geleneklerini yaşatmak için gerçekleştirdiği göç renkli görüntülere sahne oldu.

Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında temsili göç yürüyüşü düzenledi. Yörük ve Türkmenlerin, asırlık geleneklerini yaşatmak için gerçekleştirdiği göç renkli görüntülere sahne oldu.

Turizm Haftası dolayısıyla Milas’ta Yörük göçü, Türk Halk Müziği konseri ve halk oyunları gösterileri düzenlendi. Asırlık, köklü bir kültürün taşıyıcılığını yapan Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği üyeleri, gerçekleştirdikleri temsili Yörük göçüyle, unutulmaya yüz tutmuş olan kültürlerini yaşatmış oldular. Geleneksel Yörük kıyafetlerini giyen, at ve eşeklerine binerek şehir merkezine inen Yörükler, nostaljik bir göç canlandırdılar.

ŞEHİRDE YÜRÜYEN YÖRÜK MÜZESİ

Yörüklerin gündelik yaşamda kullandıkları heybe, yaba, orak, tırmık, dirgen, kirman gibi geleneksel araç-gereçleri de yürüyüşlerine dahil etmeleri, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Baharın gelişi ve doğanın uyanışıyla hayvanlarına yeni otlaklar bulmak için göçen Yörükler, gerçekleştirdikleri temsili göçlerinde de bu heyecanı ve geleneği davul zurna eşliğinde çalınan türkülerle oynayarak yaşadılar. Yörüklerin yiğitliklerini simgeleyen ve bıçakla oynanan Köroğlu oyunu, kıl çadırın gölgesinde ahşap kaplarda hazırlanan yayık ayran katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Etkinlik daha sonra Yöresel Sanatçı Turgut Taş şefliğinde düzenlenen konser ve halk oyunlarıyla son buldu.

Dedelerinin, atalarının geleneklerini yaşattıkları için mutlu olduklarını ifade eden Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği Başkanı Mehmet Kara, temsili göçü tarihi bir müzeye benzetiyor. Milas halkının bu müzeye büyük ilgi göstermesinin kendilerini onurlandırdığını belirten Kara, bu tip organizasyonları düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.

KAYMAKAM GÜREL: “GENÇ NESİL KÜLTÜRÜNE, ATASINA SAHİP ÇIKIYOR”

Türkiye’nin zengin ve köklü bir kültüre sahip olduğuna işaret eden Milas Kaymakamı Fuat Gürel; “Yörük kültürü de ülkemizin sahip olduğu özgün, orijinal bir kültürel değerdir. Bu kültürel değerler her daim korunmalı ve yaşatılmalıdır. Bu değerlerin geleceğe taşınması çok önemlidir. Ben burada Yörük ve Türkmen kardeşlerimizi izledim, gözlemledim ve onların arasındaki genç nesli gördüm. Gelecek nesillerin bu değerlere sahip çıkmasını sevindirici bir durum olarak değerlendiriyorum. Çünkü geçmişini bilmeyen bir milletin, toplumun geleceği sorunlar içinde geçebilir” diyerek göç izlenimlerini aktardı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.