Paranın Kirli Yüzü

Paranın Kirli Yüzü
Banknotlar üzerindeki DNA’ları inceleyen New York Üniversitesi, 3 bin çeşit bakteriye rastladı. Bu bakteriler akne, zatürre, gıda zehirlenmesi ve antibiyotik direncine neden olabiliyor.

Her gün elden ele gezen kağıt paralar kamu sağlığını tehdit ediyor. New York Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre mikroplar banknotlar üzerinde ürüyor. Kağıt paralar insanlarla temas ettikçe mikropların çoğalması kolaylaşıyor.
 
Bilim insanları bir bankadan aldıkları 80 adet bir dolarlık banknotu inceledi. Banknotlarda bakteri, virüs, mantar ve bitki patojenleri bulundu. Az miktarda da olsa şarbon ve difteri izlerine de rastlandı.
New York Üniversitesi'ndeki araştırmayı yürüten bilim insanlarından Julia Maritz, “Paralarda geniş bir hayat spektrumu gördük” dedi. Banknotlardaki insan DNA’larının yanı sıra köpek, at ve beyaz gergedan izleri bulundu. Ayrıca genetik bilgi bankalarında yer almayan bazı DNA’lara da rastlandı.

23 ülke için banknot üreten Innovia şirketinin genel müdürü Philippe Etienne, “Cüzdanlar vücut sıcaklığında bakteri üretme tabağı gibi oluyor” dedi.

2012’de benzer bir araştırma yapan Londra Queen Mary Üniversitesi, İngiltere’deki banknotların yüzde 6’sında klozet kapağından daha fazla koli basili bakterisi bulunduğunu açıklamıştı.

Avustralya’daki Ballarat Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Türk Lirası gibi pamuk bazlı paralar, plastik polimer banknotlardan daha fazla mikrop barındırıyor.

Devletlerin kalpazanlık ve dayanıklılığı, mikroplardan daha fazla önemsemesi banknotlardaki mikrop fazlalığının sebeplerinden biri. Kanada gibi bazı ülkeler plastik polimer banknotları tercih etse de, bunun asıl sebebi sağlıktan ziyade, paranın kullanım ömrünü artırmak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.