OMÜ'den Sözde Soykırım İddialarına Tepki

OMÜ'den Sözde Soykırım İddialarına Tepki
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu, sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı “Türkiye’yi soykırımcı gösterip töhmet altında bırakmak için bir Ermeni Soykırımı Efsanesi oluşturuldu” açıklaması yaptı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Senatosu, Sözde Ermeni Soykırımı’na ilişkin bir yazılı açıklama yapıtı.

Açıklamada, “İmparatorluk Türkiyesi’nin bütün unsurlarına din ve mezhep ayırımı yapılmaksızın 'Osmanlı' tabir olunduğu halde, batıdan gelen milliyetçilik cereyanları, tahrikçi ve teşvikçi dış güçler tarafından beslenerek, toplumsal dayanışmanın parçalanmasına ve uyrukların devletle ve hatta birbirleriyle çatışmasına sebep oldu. Birinci Dünya Savaşı buna daha acımasız bir zemin hazırladı. Türk hakimiyetinde bin yıldan beri Anadolu topraklarında dinlerini ve benliklerini koruya gelen Hristiyan halklar, sözde hami olduklarını söyleyen devletler tarafından korunma adı altında kullanıldılar. Özellikle Ermeniler, savaşın en zor anında, Osmanlı ordularının Sarıkamış’ta, Kanal Harekâtında, Çanakkale’de, Irak cephesinde savaştıkları bir sırada terörist eylemlerine hız verdiler” denildi.

“TÜRKİYE’Yİ HEDEF HALİNE GETİRMEYİ AMAÇLIYORLAR”

“24 Nisan 1915, militarist Ermeni cemiyetlerinin kapatıldığı, isyan ve yabancılarla işbirliği içerisindeki mensuplarının tutuklandıkları, bir gün sonrası Çanakkale kara savaşlarının başladığı tarihtir” ifadesi kullanılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bu tarihten önceki ve sonraki olaylar da buna ilave edilerek bir soykırım efsanesi oluşturulmuştur. Emperyalist güçler konuyu sıcak tutarak, Türkiye’yi bu hususta da dış politika hedefi haline getirmeyi amaçlarlarken, soykırım efsanesi Ermeni fanatizminin varlık sebebi olmuş, aynı zamanda dindar Hristiyanların inanç alanına girerek, adeta iman esaslarından biri haline gelmiştir. Dünyada yerel ya da ulusal parlamento kararlarıyla, buna bağlı olarak yargı yollarıyla tarih yazılamayacağı açık olduğundan Ermeni sorunu çok boyutlu ve karmaşık bir hale getirilmiştir. Tarih, bunlardan sadece birine cevap vermek ya da cevap bulmak için yeterlidir. 1915'te ne olmuştu? Siyasi, sosyal, diplomatik ve belki de ekonomik baskıları bir yana bırakarak işe bu noktadan bakıldığında taraflar gerçekle yüzleşmiş olacaklar, taraf olmayanların da söyleyecek sözleri kalmayacaktır.”

“TARİHÇİLERCE ELE ALINMALI”

Açıklama şöyle tamamlandı: “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu olarak; bu konunun istismar edilmesinden ve bir ulusu, bugünlere gelene kadar büyük acılar çekmesine rağmen, soykırımcı gibi göstermek suretiyle töhmet altında bırakmaktansa, bir asırdan fazla zamandır devam eden konunun tarihçilerce ele alınması gerektiği görüşündeyiz.”

 

Habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.