Türkiye'nin En Büyük Barajı Alarm Veriyor

Türkiye'nin En Büyük Barajı Alarm Veriyor
Avrupa ve Türkiye'nin en büyük barajlarından kabul edilen Atatürk Barajı'nda su seviyesi, bir milyar metreküp azaldı.

Atatürk Barajı'nda su seviyesinin geçen yıla oranla düştüğü belirtiliyor. Geçen yıl 538,3 metre su kotu olan barajın kotu, 536,87’ye düştüğü öğrenildi. Su miktarı ise 46 milyar metreküpten 45 milyar metreküpe düştüğü belirtiliyor. Su kotunun 524 metreye düşmesi durumunda elektrik üretilemeyeceği kaydediliyor. 

Şanlıurfa'da her geçen gün artan sıcaklıkların yaz aylarında barajdaki suyun daha da azalmasından endişe ediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 'Barajlarda doluluk azaldı, elektrik ithal etmek gerekebilir' şeklindeki açıklamaları; gözlerin Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı barajları arasında yer alan Atatürk Barajı'na çevrilmesine neden oldu. 

2010 yılında 6 milyar 163 milyon kilovat, 2011 yılında ise 9 milyar kilovat enerji üreterek rekor kıran Atatürk Barajı’nda su seviyesinin düşmesi tedirgin ediyor. 84,4 milyon metreküp kaya ve toprak dolgu ile dolgu hacmi bakımından bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sırada olan; meydana gelen göl alanının 817 kilometrekare, yıllık ortalama toplam su depolama hacmi ise 48,7 milyar metreküp olan Atatürk Barajı’ndaki su miktarı 45 milyar metreküpe düştü. DSİ yetkililerinden alınan bilgilere göre geçen yıl su kotu 538,3 metre, bu yıl ise 536,87 olarak tespit edildi. 

Yaz mevsiminin aşırı sıcak ve kurak geçtiği bölgede kuraklığın barajdaki su seviyesini daha da düşürmesinden endişe ediliyor. Su miktarının 46 milyar metreküpten 45 milyar metreküpe düştüğü belirtiliyor. Böylece su miktarının bir milyar metreküp azaldığı görülüyor. Su kotunun 524 metreye düşmesi durumunda elektrik üretilemeyeceği kaydediliyor. 

Öte yandan baraj 350 bin hektar araziyi suluyor. Sulama için kanallara su bırakıldı. Şu an itibari ile sulama suyunda sıkıntı görülmediği yetkililerce bildirildi.

AJANSLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum