Aşı Sadece Çocuklar İçin Değil

Aşı Sadece Çocuklar İçin Değil
Aşının insanları hastalıklar ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığı belirtildi.

Uzman Dr. Bekir Uygun, Türkiye'de yaşlı nüfusun giderek artmasıyla kronik hastalıklarda da bir artış meydana geldiğini söyledi. Dr. Uygun, bu nedenle erişkinlerin kendileri için uygun aşılama şeması konusunda bir hekime danışmaları gerektiğini belirtti.

GERÇEK MİKROPLA KARŞILAŞTIĞINIZDA HASTALIĞA YAKALANMAZSINIZ
Vücudun kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanıdığını ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirdiğini belirten Dr. Uygun, "Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır" diye konuştu. Aşıların belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verildiğinin altını çizen Uzman Dr. Uygun, oluşan direncin genellikle vücutta kaldığını ve hastalık etkeniyle karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşabildiğini söyledi. Dr. Uygun, "Bağışıklama, aşıyla korunulabilir hastalıkların önlenmesi açısından önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almakta" dedi.

YETİŞKİNLER AŞILARDAN YARARLANMALI
Aşıların biyolojik ürünler olduğunu hatırlatan Uzman Dr. Uygun, aşıyla önlenebilir hastalıkların sıklığının azaldığını belirterek şunları söyledi:

"Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterir. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Daha önce büyük salgın ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977'den itibaren yok edilmiştir. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin, aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle zarar görmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun tetanoz, difteri, grip, pnömokok, hepatit B, hepatit A hastalıklarına karşı aşılanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum