Ermenilerden İhanet İtirafı

Ermenilerden İhanet İtirafı
Bugün Türkiye’yi sözde “Ermeni soykırımı” iddiaları ile köşeye sıkıştırmaya çalışan Hıristiyan Batı Alemi’ni, 1915’te yaşananlara şahitlik etmiş kendi yazarları bile yalanlıyor.

1915-1917 yılları arasında Anadolu’daki Ermenilerle yaşamış bir isim; İsveç’li Hjalmar Pravitz adında bir subay, “Nya Daglıgt Allehanda” gazetesinin 23 Nisan 1917 tarihli sayısında yayınlanan mektubunda, Türklerin Ermenileri katlettiği iddialarının kocaman bir yalan olduğunu anlatıyor. “Şahit olduğum için yalanları anlatmakla yükümlüyüm” diyen İsveçli Subay, Anadolu’ya önyargılarla gittiğini fakat gördükleri ile söylentilerin doğru olmadığına şahitlik ettiğini kaydediyor. 

 “SÜRÜLMESEYDİK ERZURUM ÇOK DAHA ÖNCE DÜŞERDİ”

Yer yer katliamlara rastladığını fakat bu katliamların nedeninin de Ermeniler olduğunu ifade eden İsveçli Subay, Erzurum’dan sürülen Ermenilerin kendisine “Biz sürülmeyip Erzurum’da bırakılsaydık, Erzurum çok daha önceden düşerdi” dediğini aktararak, şu yorumda bulunuyor: “Eğer güçlü dış düşmanlar tarafından tehdit edilen ve saldırıya uğrayan Türkiye gibi bir ülke sinsi iç düşmanlara karşı kendini korumaya çalışıyorsa buna kimse karşı çıkamaz.”

“HİÇ BİR YERDE KATLİAMA ŞAHİT OLMADIM”

Mektubunda Ermenilerin arasında iki sene(1915-1917) kaldığını belirterek, tamamen kendi gözlemlerini kaleme aldığını ifade eden İsveçli subay, şunları anlatıyor:

ŞAHİT OLDUĞUM İÇİN YALANLARI KINAMAKLA YÜKÜMLÜYÜM

“Yaşananların şahidi durumunda olmam, bana, bu gibi yalan iddiaları kınama hak ve yükümlülüğünü veriyor ve buna ek olarak kendi gördüklerim bu protestoyu güçlendiriyor.

ÖNYARGILARLA GİTTİM

İstanbul’dan Anadolu’ya doğru yolculuğu başladığımda kulaklarım Amerikalı gezginlerin, zavallı Ermenilerin Türk efendileri tarafından nasıl katliama uğradığı şeklinde anlatılanlarla, yani önyargılarla doluydu. Tanrım! Nasıl bir kargaşa görecektim acaba ve nasıl bir zulme şahit olacaktım! Orta Doğu’da görevli olarak (İran jandarma teşkilatını kurmak ve geliştirmek için) uzun yıllar yaşadığım için, Hıristiyan olduklarından dolayı, Ermenilerin Tanrı’nın en sevgili kulları olduğu şeklindeki görüşe katılmam mümkün kesinlikle değildir. Türklerin saldırıları ve isimsiz kurbanlar hakkındaki söylentilerin doğru olup olmadığını anlayabilmek için gözlerimi açmaya karar verdim.

KESİNLİKLE HAYIR

Her zaman sefilliğe şahit oldum. Ancak önceden planlanmış bir katliama hiç bir yerde şahit olmadım. Kesinlikle hayır. İşte bu nedenle yaşadıklarımı yazma gereği duydum.

“SÜRÜLMESEYDİK ERZURUM ÇOK DAHA ÖNCE DÜŞERDİ”

Savaşın başında, güvenilmez Ermenilerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuzey kısmından sürülmelerinin sebebini kavramak ve Osmanlının zorunlu nedenlerle bu işi yaptığını anlamak gerekiyordu. Nefret ettikleri bölge yetkililerine karşı istila ordusu ile birlikte ortak bir saldırı yapmak için sadece Rusların gelmesini bekleyen tüm bu Ermeni yerleşim birimlerini Erzurum bölgesinden çıkarmak önemliydi ve gerekliydi. Erzurum Şubat 1916’da düştüğünde, Rusya’da tutsak kaldığım sırada tutsaklığı paylaştığım bir Ermeni bana şunları dedi: ‘Biz sürülmeyip Erzurum’da bırakılsaydık, Erzurum çok daha önceden düşerdi.’ Eğer güçlü dış düşmanlar tarafından tehdit edilen ve saldırıya uğrayan Türkiye gibi bir ülke sinsi iç düşmanlara karşı kendini korumaya çalışıyorsa buna kimse karşı çıkamaz.

KATLİAM YOK DEĞİL FAKAT NEDENİ YİNE ERMENİLER

Ermenilerin bir çeşit Türk esareti altında yaşadıklarını ve sürekli baskı gördüklerini iddia edenlerin kuruntu yaptığını düşünüyorum. Dönem dönem ortaya çıkan katliamlar bir yana bırakılırsa, ki bu katliamların kuşkusuz büyük ölçüde nedeni yine Ermenilerdir, Ermenilere oldukça iyi davranıldığını düşünüyorum. Kendi dinleri, kendi sözlü ve yazılı dilleri ve kendi okulları vs. hepsi var.

HİÇBİR TÜRK SALDIRISI GÖRMEDİM

Ben ‘Tanin’in deyimiyle bu zavallı ‘göçmenleri-muhacirleri’ çok yakından gördüm. Onları Anadolu’da trende, Konya’da ve başka yerlerde öküz arabalarında ve Toros dağlarında sayısız kafileler halinde yürürken, Tarsus ve Adana’da çadır kamplarında gördüm. Ayrıca Halep’te, Deir-e-zor ve Ana’da gördüm. Ama hiçbir zaman bu talihsiz insanlara karşı bir Türk saldırısı görmedim.

TÜRKLER SAVAŞA RAĞMEN ONLARA ÇOK İYİ DAVRANIYORDU

Konya’da bir Fransız, bayan Soulie ailesiyle ve İtalyan bir hizmetçi kadınla beraber oturuyordu. Savaşa rağmen orada oturuyorlardı ve Türkler onlara hiçbir şey yapmıyordu.

ERMENİ BARON TÜRKLERDEN İYİ BAHSETTİ

Halep’te büyük bir otelin sahibi olan Ermeni Baron’a konuk oldum. Kendisiyle hemşerilerinin durumu üzerine birçok defa sohbet etmemize rağmen bana Türklerin katliamlarından hiç bahsetmedi. Ertesi gün Cemal Paşa ile bir görüşme yapacaktım. Bu nedenle Cemal Paşa hakkında konuştuk. Birçok kişi tarafından bir cellat olduğu iddia edilmesine rağmen, Ermeni Baron bu ünlü adamdan çok olumlu olarak bahsetti.

On dört gün boyunca Fırat nehri üzerinde yolculuk yaptım. Bu süre boyunca Ermenilere karşı yapılmış tek bir saldırı görmedim. Bir görgü şahidi olarak göçmenleri gözeten düzenli Türk jandarma birliklerinin Ermenileri katliam yaptığı iddialarına kesinlikle karşı çıkıyorum.”

ihanet1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum