Cep Telefonu Bağımlısı Olabilir Misiniz?

Cep Telefonu Bağımlısı Olabilir Misiniz?
Teknolojik gelişimin hızda devam ettiğini, içinde yaşarken pek fark edemiyoruz ve cep telefonları da bu hızlı teknolojik gelişimden nasibini almış durumda.

Türkiye mobil telefon kullanımında, Avrupa'da ilk sıralarda yer aldığı gibi, mobil internet kullanımı da milyonlarla ölçülüyor. Günümüzde cep telefonlarının sadece ebatları değil, teknik özellikleri de büyük bir hızla değişiyor. Artık her sosyal gruptan ve yaştan insanın cep telefonu sahibi olabilmesine bir de teknolojik yenilikler ve mobil internet kullanımı eklenince cep telefonları adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Tüm bunların akabinde de cep telefonu bağımlılığı gibi bir kavram gelişmiş oldu.

BELİRTİLERİ NELER?

Bir arkadaşınızla otururken, sohbeti bırakarak, cep telefonunuzla ilgilenip arkadaşınızla kurduğunuz iletişimden tasarruf ediyorsanız, mesainiz bittikten sonra eve giderken çok gereklilik arzeden durumlar dışında mobil olarak maillerinize ulaşıp kontrol etme ihtiyacından kendinizi alamıyorsanız, gece uyurken telefonunuzu kendinize yakın tutmaya özen gösteriyorsanız, gün içinde boş bulduğunuz vakitlerde içinde bulunduğunuz çevre yerine her seferinde telefonunuzla ilgileniyorsanız, herhangi bir şey için sıra beklerken ya da benzeri durumlarda yaptığınız ilk şey telefonunuzu elinize alıp onunla ilgilenmekse, veya masanın üzerinde duran telefonunuzu acil bir durum olmadığı halde sık aralıklarla kontrol ediyorsanız siz de cep telefonu bağımlılığına aday olabilirsiniz. Uzmanlara göre, yaygınlaşarak artan bu durumlardan birkaçına birden sahipseniz ve bu davranış kalıplarının dışına çıkmaya çalıştığınızda kendinizi rahatsız hissediyorsanız, cep telefonu bağımlılığı riskini taşıyorsunuz.

CEP TELEFONU KULLANIMINDA TEMEL AMAÇ KONUŞMAK DEĞİL

Araştırmalar, cep telefonlarını, özellikle çocukların ve gençlerin, telefonun asıl fonksiyonu olan haberleşme amacından daha çok başka amaçlar için kullandıklarını ortaya koyuyor. Gençlerin cep telefonu kullanma amaçları arasında oyun oynamak, müzik dinlemek, fotoğraf veya video çekmek, mesajlaşmak, birbirine resim veya farklı türlerde görseller göndermek ve en son sırada da konuşmak var.

CEP TELEFONU BAĞIMLILIĞININ ZARARLARI

Günümüzde abartılı şekilde cep telefonu kullanımının zararları da sıkça konuşulan konular arasında. Bu zararlar arasında, mobil iletişimdeki teknolojik gelişimin bu kadar atmadığı günlerden beri tartışılan, ancak net olarak kanıtlanamamış olan cep telefonlarının yarattığı manyetik alanın beyne zarar verdiğine dair iddialar başta geliyor. Cep telefonunun aşırı kullanılması kişilerde, baş ağrıları, yoğunlaşma güçlüğü, hafıza zayıflaması, stres, yorgunluk hissi, işitme bozuklukları, kulak çınlaması, görüş alanında daralma, bağışıklık sisteminde zayıflama, kalp rahatsızlıkları, ,kan hücrelerinin azalması gibi problemlere yol açabiliyor. Tüm bunların yanı sıra cep telefonunuzla sağladığınız ve süreklilik gösteren veri akışı sebebiyle yaptığınız iş dinlenmeye ayırdığınız vakitlere sıçrıyor, mesainiz otomatikman saatlerce uzuyor. Cep telefonunun interaktif kullanımı özel hayatın ihlali, gençler arasında seks içerikli mesaj ve görüntü paylaşımı, şantaj ve tehdit olgularına da davetiye çıkarabiliyor. Cep telefonları, özgüven eksikliği, yüksek kaygı düzeyi olan, takıntılı ve antisosyal davranış özellikleri gösteren kişilerde, bu davranış kalıplarının tetiklenmesine ve belirginleşerek ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.

CEP TELEFONU BAĞIMLILIĞIYLA NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Cep telefonumuzu elimizden düşürmeme nedenlerimizin başında mobil internet kullanımı geliyor. Bu nedenle de sanal ortamdan olabildiğince uzak durmaya çalışmak, sosyal ilişkilerde elimizden geldiğince sanal ortam yerine gerçek buluşmaları organize edip, sohbetler gerçekleştirmek adına çaba göstermek, E-postanızı saniye aralıklarıyla kontrol etmek yerine, gün içinde birkaç kez göz atatmak bizi bağımlı olmaktan koruyabilir. Bir çok işimizi birkaç tuşla halledebildiğimiz cep telefonları hız ve kolaylığın yanı sıra tehlike de arzetmesin istiyorsak, tek bir elektronik cihazlarla birden fazla işi halletmeye çalışmamamız ve internetin yoğun olarak kullanmayı gerektirecek bazı uygulamaları kullanmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Çok sık oynadığımız oyunlar varsa bunların telefonumuzdaki uygulamalarını kaldırmak, toplantı, ders vb. gibi telefonla konuşma imkanımız olmayan durumlarda beklediğimiz acil bir haber yoksa telefonumuzu sessize almak yerine kapatmak, telefonumuza bulunan sosyal paylaşım sitesi uygulamalarından gelen bildirimleri kontrol etmek için kendimize kotalar koymak da bizi cep telefonu bağımlılığından kurtarabilecek yöntemlerden bir kaçı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.