Dünyanın En Büyük Güneş Santrali O İlimize

Dünyanın En Büyük Güneş Santrali O İlimize
Bakan Taner Yıldız, nükleer güç santrallerine ortak alacaklarını belirterek, "Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacağız. Her iki santral için de bunu yapacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir" dedi.

30 Mart seçimlerinden önce 17 Aralık sonrasında özelleştirme ile alakalı bir takım ihalelere çıkıldığını anımsatan Yıldız, 19 firmanın dosya aldığını, ancak daha sonra siyasi iklim müsait olmadığı gerekçesi ile hepsinin erteleme talebinde bulunduğunu kaydetti.

30 Mart seçimlerinde "Ben artık Türkiye'de yatırım yapmıyorum" kararının da çıkabileceğini vurgulayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:

"Nisan ayının başında, Kemerköy termik santralimiz özelleştirmeden teklif aldı, 2 milyar 641 milyon dolar... Bu değerlendirilecek, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunacağız, değerinde görürse verecek, değerinde görmezse vermeyecek. Şu anda Çatalağzı ile ilgili 6 teklif var. Yatağan ile alakalı 19 dosya var. Bunlar öyle veya böyle sonuçlanır, ama buradaki ana tema artık 'özel sektörün nerede kalmıştı, oradan devam edelim' teşhisidir. Bununla alakalı tercihidir. Çünkü Türkiye gerek siyasette, gerekse enerji sektöründeki öngörülerinde 'git-gel'ler yapmadı. Öngörülerinde sabit, ama doğru bir noktayı seçmeye gayret etti. Biz nükleer yapacağız dedik, dünyada tartışmalar var. Ama sürdürülebilir stratejinin nükleeri yapmaktan geçtiğine kanaat getirdik. Bugünkü para ile 2 nükleer santrali eğer 10 yıl önceden başlamış da bitirmiş olsaydık, 7,6 milyar dolarlık daha az ithalat yapmış olacaktık. Net ithalatımız 52 milyar dolar. Bunun yüzde 60'ı ulaştırma ile alakalı olanlar. Türkiye'nin bu kadar büyümesine rağmen son 12 yıldaki yalnızca enerji ile ilgili ithalatı oranları artmamıştır. Rakamlar artmıştır, Türkiye'nin borcu da alacağı da her bir şeyi artıyor. Çünkü ekonomik derinliği artıyor."

"ALMANYA 2 YIL ÖNCE NÜKLEERDEN VAZGEÇTİ, ANCAK BUGÜN TEKRAR BAKABİLECEĞİNİ BELİRTİYOR"

Bakan Yıldız, Almanya'nın 2 yıl önce nükleerden vazgeçtiğini, ancak bugün tekrar bakabileceğini belirttiğini, bunun sebebinin Ukrayna krizi olduğunu söyledi.

Anlık reflekslerle ülke yönetilmesinin doğru olmadığını aktaran Yıldız, kendilerinin nükleeri 10 yıl önce de yapacağını söylediğini, bugün de söylediğini, 10 yıl sonra da yapmış olacağını kaydetti.

Türkiye'nin doğru politikalarına devam ettiğini, özel sektörüne de güven vermesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bu konuda zaman zaman aksamaların olabildiğini, her problemin karşısında net bir şekilde "yatırımcının probleminin kendilerinin problemi" olduğunu ifade ettiklerinin altını çizdi.

Nükleer güç santrallerine ortak alacaklarını anımsatan Yıldız, "Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacağız. Her iki santral için de bunu yapacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de Konya Karapınar Ayrancı bölgesinin dümdüz bir arazi olduğunu ve kara ile ufuk çizgisinin burada birleştiğini söyleyen Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin megavatlık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. Tarım arazisi değil. 600 megavatlık santrale, TEİAŞ'ın EPDK'nın yaptığı çalışmaya biliyorsunuz 15 katı kadar talep geldi. Yani ben 9 bin megavatlık santral yaparım diyen yatırımcılarımız geldi. Biz orada 3 bin megavatlık dünyanın en büyük santralini kuracağız. İletim hatlarını ona göre dizayn ettiriyoruz. Bu çok önemli ve değerli bir rakam. Fatih bey Sevilla'da var değil mi, şu anda en yüksek 240 megavat diyelim ki güneş santrali, ama biz bütün bunların her birisinin en büyüğünü yapacağız. Uluslararası yatırımcılardan gelip bize diyorlar ki, 'Verin burayı bize, güneş santralleri ile alakalı, komple fabrikaları da burada yapalım, burada üretelim, her şeyiyle yapalım ama yeter ki biz burada elektrik üretelim' diyorlar. Bu firmaların sayısının artacağı kanaatindeyiz."

Bakan Yıldız, "Ukrayna krizi bizim uzun süre şaşıracağımız ve karşısında uzunca düşüneceğimiz bir kriz değildir" dedi.

Siyasi istikrarın önemine dikkati çeken Yıldız, "Siyasi istikrar olmadan gelip senin bir tane çöpüne bile teklif vermezler" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.