Diaspora’nın Maskesi Düştü

Diaspora’nın Maskesi Düştü
Başbakan Erdoğan’ın iyi niyetle uzattığı zeytin dalı, Ermeni Diasporası’nı tatmin etmedi. Diaspora kriz ve düşmanlıkta ısrarlı…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın içeride milliyetçi ve ulusalcı kesimlerin tepkisini çekeceğini bile bile risk alıp, çözüm uğruna 1915’te hayatını kaybetmiş Ermeniler için “taziye mesajı” yayınlaması dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, Ermeni Diasporası yumuşamadı bile. 

ERMENİLER YİNE MEMNUN OLMADI

Türkiye’nin ‘Sözde Ermeni Soykırımı’ iddialarına ilişkin yaptığı iyi niyetli açıklamalara rağmen Ermeni kesimi yine memnun olmadı. Ermeni Diasporası’nın ABD’deki en etkili kuruluşlarından ANCA tarafından yapılan açıklamada, “Ankara sözde soykırımı farklı yöntemlerle inkar etmeye devam ediyor” denildi. ANCA Direktörü Aram Hamparian ise “Başbakan Erdoğan bu açıklamasıyla sözde soykırımın getirdiği sorumluluklardan kurtulmaya çalışıyor” iddiasında bulundu. Ermenistanlı Türkolog Artak Şakaryan da “Gerçekte değişen yeni bir şey yok. Yine arşivlerin açılması önerisi, tarih komisyonu kurulması var. Akıllıca bir tavırdı” dedi. ABD’de yayınlanan Armenia (Ermenistan) Weekly Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Khatchig Mouradian da, “Anneannemin de dediği gibi; ‘Ne yağ, ne yumurta, vay tava, vay tava’. Tüm bu çarpıtmalarla dolu ferman yerine Erdoğan basit bir şekilde: ‘Bu bir soykırım değildir, herkes acı çekti, üstesinden geliniz artık, sizin insanlarınız sistematik bir şekilde öldürülmedi ama yine de başınız sağ olsun’ dedi” ifadelerini kullandı.

TÜRK BAYRAĞI YAKTILAR

Öte yandan Sözde Ermeni Soykırımı’nın 99. yıldönümü vesilesiyle gösteri düzenleyen çok sayıda kişi başkent Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda toplandı. Türkiye aleyhinde slogan atan gruplar Türk Bayrağı yaktı. Gösteriye katılan gençlerin ellerinde, “Tazminat, kınama, tanıma” yazan pankartlar açması ve büyük tahtadan bir haç taşıması dikkat çekti. Eylemcilere, ruhani liderler de eşlik ederken, yürüyüş sırasında vatan şarkıları söylendi.

“TATMİN EDEMEZSİNİZ”

Akit’e konuşan tarihçiler “Ermenileri tatmin etmek imkansız, edemezsiniz” dedi. Türkiye’nin tüm bu iyi niyetli tavrına rağmen Ermenilerin düşmanca sözlerde bulunmasını değerlendiren Osmanlı Araştırma Vakfı Başkanı ve Hollanda Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, “Onları tatmin etmek imkansız, edemezsiniz. Ermenilerin bu şekilde tepki vermeleri çok normal. Bunlara en güzel cevabı, Bediüzzaman Said Nursi’nin sözü ile vermek istiyorum. Said Nursi, ‘Aç canavara karşı sevimli görünmek onun merhametini cezp etmez belki iştahını arttırır. Geri döner diş kirasını ister’ demiştir. Ermenilere başka bir şey söylemeye gerek yok sanırım” diye konuştu. Başbakan’ın açıklamalarını da eksik bulan Akgündüz, “Tehcir olayı mecbur bırakıldı. Çünkü Ermeniler, 800 bin Müslüman’ı katletti. O yüzden Osmanlı tehcir yapmak zorunda kaldı” dedi.

“MUTAASSIP VE RADİKAL İNSANLARDIR”

Tarihçi Profesör Ahmet Ağırakça ise, “Başbakan olaya gayet iyi niyetli ve insancıl yaklaştı. Başbakan’ın açıklamalarına tepki gösteren Ermeniler ise, mutaassıp ve radikal insanlardır. Artık iki tarafta komşuluk ilişkileri içinde işbirliği içinde bu işi halletmelidir. Bu konu iki tarafa da zarar veriyor. 100 yıl önce yaşanmış olayda iki tarafta üzülmüş vatandaşlarını kaybetmiştir. Konuyu sürekli gündeme getirmek ve çözememek iki ülkeye de fayda sağlamaz” şeklinde konuştu.

Muhammet Erdoğan / Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum