Başkent’te Skandal Teklif

Başkent’te Skandal Teklif
Başkent Doğalgaz A.Ş., bir yandan gaz satışında her 1 metreküpten 12 kuruş kar elde ettiklerini açıklarken; diğer yandan ise kaçaktan yakınarak, kaçak kullanım bedelinin diğer abonelerden tahsil edilmesini istedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borçları yüzünden özelleştirmeye çıkarılan Başkent Doğalgaz'ı 1 Haziran 2013’te devletten satın alan Torunlar Gıda A.Ş., 11 ay sonra kapılarını basın mensuplarına açtı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun düzenlediği basın toplantısında, birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu.  

Torun, bir yandan gaz satışından elde ettikleri kârı anlatırken; diğer yandan ise kaçaktan yakınarak, kaçak kullanım bedelinin diğer abonelerden tahsil edilmesi uygulamasını gündeme getirdi.

BİRDE KOTA UYGULANIYOR

Öte yandan, firma, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaz aylarının gelmesiyle gaz satışına kota koydu. Aboneler Nisan ayından itibaren bir ay içinde en fazla 125 metreküp gaz satın alabiliyor. Firma bu uygulamayla, abonelerin kış ayları için yazdan stok yapmalarının önüne geçmeyi ve ileriki aylarda yapılacak olası zamlarla gazı vatandaşa daha yüksek fiyattan satmayı hedefliyor.   

TORUN’DAN GARİP SAVUNMA

Başkent Doğalgaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, basın toplantısında bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulunarak, tek parti döneminde karne ile satış yapılmasını hatırlatan uygulamalarını savundu. Torun, "Bizler isteriz ki vatandaş istediği kadar gaz alsın. Bizler BOTAŞ ve EPDK ile bu konuda gerekli yazışmaları yaptık. İnanın kota uygulamasını bizler de istemiyoruz. Bizler insanlar mağdur olmasın diye kotayı mümkün olduğu kadar yüksek tuttuk. Bizim sıkıntımız şu. Bizler ön ödemeli sayaçlar konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Vatandaş elindeki parayla peşin olarak gazını alıp metreküp bazında sayacına yüklüyor. Bizler ise bu alınan gazın parasını ileride zam geldiğinde BOTAŞ'a zamlı olarak yatırıyoruz. Madem vatandaş bizden gazı peşin alıyor, bizim de isteğimiz şu BOTAŞ'ta bize gazı peşin satsın. Böyle haksız uygulamalarla karşılaşıyoruz. Kışın uygulanan kotaları biz kendi inisiyatifimizle yükselttik" dedi.

ÖNCE KAÇAK HATLARDAN YAKINDI

Başkent'te çok sayıda kaçak hat bulunduğunu, buların tespiti konusunda ekiplerin gece gündüz çalıştığını belirten Mehmet Torun, Ankara’da akla hayale gelmeyecek sistemler kullanılarak kaçak hatlar çekildiğini slaytlar eşliğinde basın mensuplarına anlattı.

gazete-004.jpg

“KAÇAK BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDESİN” TEKLİFİ

Kaçak konusunda firmalarının büyük sıkıntı yaşadığını tekrar tekrar dile getiren Torun, bu konuda skandal bir teklifi gündeme getirdi. Torun, kaçak kullanım bedelinin şuanda kimseden tahsil edilemediğini belirterek, bu meblağın ne olacağı konusunda yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini, elektrik kaçaklarında olduğu gibi kaçak gaz kullanım bedelinin de abonelerden tahsil edilmesini istediklerini söyledi.

METRE KÜP BAŞI KÂRI NE KADAR?

Başkentgaz sahibi Mehmet Torun, gazda metre küp başına ne kadar kâr elde ettikleri konusunda ise, “Bizler kurum olarak metreküpte 5,5 cent kazanıyoruz” bilgisini verdi.

ABONE BAŞI YILDA 120 TL KÂR

Yine Mehmet Torun’un verdiği resmi bilgilere göre, firmanın Ankara’daki abone sayısı yaklaşık 1.5 milyon. Bu 1.5 milyon abonenin yıllık ortalama gaz kullanım oranı yaklaşık 1000(bin) metreküp. Firmanın metreküp başı elde ettiği kâr miktarı olan 5.5 cent yani 0,055 dolar, TL olarak 12 kuruşa tekabül ediyor. Yani, Başkent Doğalgaz A.Ş. sattığı her 1 metreküp gazdan 12 kuruş kâr elde ediyor. 1.5 milyon abone, yılda ortalama 1000(bin) metreküp gaz tükettiğine göre, firma yılda abone başına 120 TL; tüm abonelerinden ise yılda 180 milyon TL(trilyon) kâr elde ediyor.

BÜYÜK ALIMLAR BU HESAPTA YOK

Bu hesapta büyük alımlar bulunmuyor. Okullar, camiler, fabrikalar, siteler gibi büyük gaz müşterinin tükettiği gaz oranı ise çok daha yüksek. Hesaba bunların da dahil edilmesi durumunda, Başkent Doğalgaz A.Ş.’nin yıllık kârının 180 trilyonun üzerinde olduğu anlaşılıyor.

Abone Sayısı 1.5 Milyon  Abone Başı Ortalama Gaz

Tüketimi 1000 metreküp  Firmanın Metreküp Başı Kârı

5.5 Cent yani 12 Kuruş  Abone Başı Yıllık Kârı 120 TL

Tüm Abonelerden Yıllık Kârı 180 milyon TL

NOT: Bu Hesapta Toplu Alım Yapan Büyük Aboneler Bulunmamaktadır

Kaynak: Habervaktim Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum