14 Soruda Antibiyotikler

14 Soruda Antibiyotikler
Geçmişte antibiyotik direncine karşı duyulan endişe günümüzde gerçek oldu.

Tüm antibiyotiklere dirençli bakteriler artık her yerde varlığını sürdürmekte. Bunun sonucunda insanların basit bir enfeksiyon geçirmesinde bile, iyileşmede süre uzaması, komplikasyonlarda artma gibi ciddi sorunlar doğabilmekte.

An­ti­bi­yo­tik­le­rin et­ki­si gi­de­rek azal­dı. Hat­ta epey di­renç ka­zan­dı­lar ve has­ta­lanın­ca an­ti­bi­yo­tik­ler­den me­det um­mak zor­laş­tı. Avus­tur­ya Sen Jorj Has­ta­ne­si En­fek­si­yon Has­ta­lık­la­rı ve Klk. Mik. Uz­ma­nı Dr. En­gin Se­ber bu du­ru­mu an­ti­bi­yo­tik­ler­le il­gi­li 14 kri­tik so­ruy­la ele al­dı...

1) An­ti­bi­yo­tik ne­dir?

An­ti­bi­yo­tik­ler bak­te­ri­le­rin ne­den ol­duk­la­rı en­fek­si­yon­la­rın te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan, mik­ro­or­ga­niz­ma­lar­dan sa­de­ce bak­te­ri­le­re ve ba­zı pa­ra­zit­le­re karşı et­ki­li ilaç­lar­dır.

2) Ne zaman kullanabilirim?

An­ti­bi­yo­tik­ler so­ğuk al­gın­lı­ğı ve­ya grip gi­bi vi­rüs­le­rin yol aç­tı­ğı en­fek­si­yon­lar­da et­ki­li de­ğil­dir. Sa­de­ce bak­te­ri­yel en­fek­si­yon­la­ra kar­şı et­ki­li­dir.  Sa­de­ce dok­to­ru­nu­zun re­çe­te et­ti­ği an­ti­bi­yo­tik­le­
ri alı­nız.

3) Ateşlendiğimde antibiyotik kullanabilir miyim?

Ha­yır. An­ti­bi­yo­tik­ler “a­teş dü­şü­rü­cü, kır­gın­lık gi­de­ri­ci, ağ­rı ke­si­ci ilaç­la­r” de­ğil­dir. Ateş vü­cut­ta bu­lu­nan bir en­fek­si­yo­nun gös­ter­ge­si ola­bi­lir fa­kat her en­fek­si­yon bak­te­ri­yel de­ğil­dir ve an­ti­bi­yo­tik­ler et­ki­siz­dir.

4) Grip oldum, antibiyotik alabilir miyim?

Ha­yır. An­ti­bi­yo­tik­ler so­ğuk al­gın­lı­ğı ve­ya grip­te ya­rar­lı de­ğil­dir.

5) Enfeksiyonlara karşı tedbir olarak alsam ne olur?

An­ti­bi­yo­tik­le­rin is­ten­me­yen yan et­ki­le­riy­le (özel­lik­le is­hal gi­bi) kar­şı­la­şa­bi­le­ce­ği­niz gi­bi di­renç ge­liş­me­si­ne yol aça­bi­lir­si­niz. Ge­rek­siz an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı so­nu­cun­da an­ti­mik­ro­bi­yal di­renç or­ta­ya çık­mak­ta­dır.

6) Antibiyotikleri nasıl kullanmalıyım?

Dok­to­ru­nuz an­ti­bi­yo­tik re­çe­te eder­se an­ti­bi­yo­ti­ğin doğ­ru ola­rak alın­ma­sı çok önem­li­dir.

7) Başkasının kullandığı antibiyotiği kullanabilir miyim?

Ha­yır. Has­ta­la­rın bi­li­nen kro­nik has­ta­lık­la­rı dı­şın­da yaş, ge­be­lik gi­bi özel du­rum­la­rı da dik­ka­te alı­na­rak an­ti­bi­yo­tik se­çil­me­si ge­re­kir. Mut­la­ka dok­to­ru­nu­za da­nı­şın.

8) Doğru antibiyotik kullanımı nedir?

Sa­de­ce ge­rek­li ol­du­ğun­da, doğ­ru se­çi­len ilaç­lar­la, uy­gun doz­da ve uy­gun sü­re­de an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı­dır.

9) Antibiyotikler ne kadar doz ve sürede kullanılmalıdır?

Öne­ri­len do­zun ta­ma­mı öne­ri­len sü­re­de kul­la­nıl­ma­lı­dır. Ken­di­ni­zi da­ha iyi his­set­ti­ği­niz için an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı­nı son­lan­dır­ma­ma­lı­sı­nız. Öne­ri­len­den da­ha kı­sa sü­re­li an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı di­renç­li bak­te­ri­le­rin ço­ğal­ma­ya de­vam et­me­si­ne ne­den olur. Bu da en­fek­si­yo­nun de­va­mı an­la­mı­na gel­mek­te­dir. Dok­to­ru­nu­zun öner­di­ğin­den da­ha az ve­ya da­ha çok kul­lan­ma­yı­nız.

10) Doğru antibiyotik kullanımı neden önemlidir?

An­ti­bi­yo­tik­le­rin yan­lış kul­la­nı­mı sa­de­ce bak­te­ri­le­rin di­renç ka­zan­ma­sı­na yol açar.

11) Antibiyotik tedavime ara versem ne olur?

An­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı­na ara ve­ril­me­si ve­ya doz at­lan­ma­sı bak­te­ri­le­rin di­renç ge­liş­tir­me­si­ne yol açar. Böy­le­ce, te­da­vi ba­şa­rı­sız­lı­ğı or­ta­ya çı­kar ve has­ta­lık tek­rar­lar. Hat­ta an­ti­bi­yo­tik­le­rin et­ki­siz ka­la­ca­ğı di­renç­li bak­te­ri­ler­le ge­li­şen en­fek­si­yon­lar or­ta­ya çı­kar.

12) Grip­ten ko­run­mak için an­ti­bi­yo­tik ala­bi­lir mi­yim?

Ha­yır. So­ğuk al­gın­lı­ğı ve grip ben­ze­ri has­ta­lık­lar vi­rüs­le­rin yol aç­tı­ğı en­fek­si­yon­lar­dır. An­ti­bi­yo­tik­ler vi­rüs­le­rin ki­şi­den ki­şi­ye bu­laş­ma­sı­nı en­gel­le­mez.

13) An­ti­bi­yo­tik­le­re di­renç ge­li­şir­se ne olur?

Di­renç­li bir bak­te­ri en­fek­si­yo­nu or­ta­ya çık­tı­ğın­da bir yan­dan bu en­fek­si­yo­nun te­da­vi­sin­de güç­lük­ler­le kar­şı­la­şır­ken, öte yan­dan di­renç­li bak­te­ri­le­rin baş­ka has­ta­la­ra bu­laş­ma­sı ve so­ru­nun bü­yü­ye­rek de­vam et­me­si ka­çı­nıl­maz ola­rak gö­rül­mek­te­dir. Bir an­ti­bi­yo­ti­ğe di­renç ge­liş­ti­ğin­de önem­li is­ten­me­yen so­nuç­lar ola­rak; te­da­vi edi­le­me­yen en­fek­si­yon, uza­mış has­ta­lık, komp­li­kas­yon­la­rın gö­rül­me sık­lı­ğın­da art­ma, da­ha faz­la dok­to­ra baş­vu­ru, da­ha pa­ha­lı ilaç­la­rın kul­la­nı­mı, bak­te­ri­yel en­fek­si­yon­lar­dan da­ha faz­la ölüm gö­rül­mek­te­dir.

14) Di­renç ge­liş­me­si dı­şın­da be­nim için bir ris­ki var mı­dır?

Evet. An­ti­bi­yo­tik­ler ma­sum ilaç­lar de­ğil­dir.  Cid­di aler­jik re­ak­si­yon­la­ra, ka­ra­ci­ğer ve­ya böb­rek tok­si­si­te­si­ne, is­ha­le yol aça­bi­lir­ler. Hat­ta di­zan­te­ri­yi tak­lit ede­bi­len kan­lı is­hal tab­lo­suy­la si­zi ve ya­kın­la­rı­nı­zı en­di­şe­len­di­re­bi­lir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum