Avustralya'da 'Ermeni Tasarısı'na Protesto

Avustralya'da 'Ermeni Tasarısı'na Protesto
Avustralya'da yaşayan Türkler, Yeni Güney Galler eyalet parlamentosunun geçen yıl kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı protesto etti.

Avustralya'da yaşayan Türkler, Yeni Güney Galler (NSW) eyalet parlamentosunun geçen yıl kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı protesto etmek için Sydney Hyde Park'ta başlayıp NSW parlamentosu önünde sona eren bir yürüyüş düzenledi.

Avustralya'da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları Avustralya Türk Savunma İttifakı (ATA-A) tarafından organize edilen yürüyüşe, Avustralya'nın çeşitli kentlerinden gelen binden fazla kişi katıldı.

Sydney Hyde Park'ta Avustralya, Türkiye, KKTC ve Azerbaycan bayrakları ile bir araya gelen Avustralyalı Türkler, "çok kültürlü Avustralya'yı soykırım yalanından kurtarın", "tarihi tarihçilere bırakın" ve "8 Mayıs 2013'ü unutmayacağız" yazılı pankartlar taşıdı. NSW eyalet parlamentosu önüne kadar tasarıya oy veren milletvekilleri aleyhine sloganlar atarak yürüyen kalabalık, parlamento binası parmaklıklarına, taşıdıkları pankartları astı. Parlamento önünde yapılan konuşmalarda karar iptal edilene kadar protestolara her yıl devam edileceği vurgulandı

ATA-A Başkanı Savcı Ertunç Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parlamentonun aldığı kararın tek taraflı ve haksız olduğunun altını çizerek ‘‘Aslında parlamentonun bu konuya eğilmesi tuhaf geliyor, acaba niye parlamento bu konuyu önemli görüyor?. Türk toplumuna başvurup niye katkısını istemedi. Bu nedenlerle bugün kararı protesto ediyoruz'' dedi.

10 bin imza gerekli

Söz konusu tasarıya karşı imza kampanyası başlatan Avustralyalı Türklerin 10 bin imza toplaması durumunda, parlamentonun kararı yeniden görüşmek zorunda kalacağını belirten Özen, "10 bin imza toplandığında parlamentonun kanunlara göre konuyu yeniden tartışması gerekiyor, geçen sefer hiç tartışmasız, yarı boş bir parlamentoya özel bir öneri olarak getirdiler. Biz, 'bu açıkça tartışılsın,  bizim düşüncemize de önem verin' diye imza kampanyası başlattık ve umarım başarılı oluruz" dedi.

"Başkalarının bizim tarihimizi yazmaya çalışmasından sıkıldık"  diyen Aycan Aktepe de "Verilen karara itiraz ediyoruz, haksız buluyoruz ve bu tarz kararları tarihçilere bırakınız diyoruz'' açıklamasında bulundu. Yürüyüşe katılan Türkan Harman ise "Çok mutluyum, kendimizi ifade edeceğiz,  bir yalanı yalanlamak istiyoruz" dedi. KKTC'li Orhan Mehmet ise "Kıbrıslılar her zaman Türklerle kardeştir" dedi.

Yürüyüşün ardından kalabalık Hyde Park'a sloganlar eşliğinde geri döndü. Burada yüzlerce kişi el ele tutuşarak birlik ve beraberlik halayı çekti.

Türk halk oyunları öğretmeni Gökden Kılıç, "Dostluk, sevgi, kardeşlik zinciri oluşturduk burada, umarız bu zincir halkası dünya toplumuna örnek olur. Bizi sanatımızla, tarihimizle, kültürümüzle ansınlar istiyoruz. Buradakilerin hepsine bu günde bizi yalnız bırakmadıkları için çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.