ABD Gözünü Nijerya'ya Dikti!

ABD Gözünü Nijerya'ya Dikti!
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi, Nijerya’da kız ögrencileri kaçıran Boko Haram örgütünü kınayan bir tasarı kabul etti.

Tasarıda, ABD’nin kız öğrencilerin bulunması ve Boko Haram örgütü ile mücadele etmek için Nijerya’ya istihbarat, danışmanlık gibi doğrudan sahadan güvenlik yardımları yapması destekleniyor.

Tasarı, oylamaya sunulmak üzere Temsilciler Meclisi genel kuruluna gönderildi.    

Komite Başkanı Zemin Hazırlıyor    

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Ed Royce, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, adeta Nijerya’ya ABD müdahalesinin zeminini hazırladı. Royce, “Nijeryalıların tarihsel olarak dış yardım kabul etmeye isteksiz olduğu biliniyor. Şimdi bunun değişmekte olduğunu görüyoruz. Bu kız çocuklarını kurtarmak ve Boko Haram tehdidini kısa zamanda yok etmek için mümkün olan en fazla yardımı kabul etmesi noktasında Nijerya hükümetini zorlamalıyız. Bu tasarı da bu noktadaki çabaların bir parçasıdır” dedi.

Bir Tasarı da Venezuela'ya yaptırım için

Bu arada; Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi, Venezuela’da, halka yönelik insan hakları ihlallerinin emrini veren veya ihlallerden sorumlu bireylere yönelik yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı kabul etti. Sözkonusu bireylere vize yasağı getirilmesi ve mal varlıklarının dondurulmasını öngören tasarıya, iki Demokrat Partili üye itiraz etti.

Komiteden geçen tasarının, şimdi Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gelmesi öngörülüyor.

BM Güvenlik Konseyi: Kaçırılan kızları derhal ve koşulsuz serbest bırakın

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Nijerya’da Boko Haram tarafından kaçırılan kızların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi.

BMGK’dan yapılan açıklamada, 200’den fazla kız öğrencinin kaçırılması en şiddetli biçimde kınanarak, “BMGK, kaçırılan kızların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istemekte ve Boko Haram lideri tarafından yapıldığı belirtilen kızların köle olarak satılması tehdidi nedeniyle derin endişe duymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Gerekli önlemler alınacak

BMGK açıklamasında, kızların kaçırılması olayının yakın bir şekilde izleneceği ve Boko Haram’a karşı gerekli önlemlerin alınmasının planlandığı kaydedildi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yaptığı açıklamada, Boko Haram’ın BM’de terörist örgüt olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, Nijerya ile Boko Haram ve örgüt yöneticilerine yönelik gerekli yaptırımların alınması için BM sistemi içinde çalışacaklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum