Maliyet Yüzde 400 Nasıl Düşürüldü?

Maliyet Yüzde 400 Nasıl Düşürüldü?
Soma’daki maden ocağını işleten Soma Holding’in kömürü devletten yüzde 400 oranında daha ucuza mal etmesi akıllarda “Gerekli tedbirlerden mi kısıldı” sorusunu getirdi.

Facianın yaşandığı Soma’daki maden ocağını işleten Soma Holding’in kömürü devletten yüzde 400 oranında daha ucuza mal etmesi akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

Soma Holding yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan, geçmişte bir gazeteye verdiği röportajda, işletmeyi devletin 2005’te pay karşılığı kendilerine devrettiğini anlatırken, “İşi devraldığımız devlet kurumu olan Türkiye Kömür İşletmeleri, Soma'da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz yüzde 15'lik rödovans payı dahil 23.80 dolara düşürdük” diyor; bu karlılığa nasıl ulaştıkları konusunda da “Bizim mühendis ve işçilerimiz uzaydan gelmedi. Sadece işi iyi planlamak, özel sektörün çalışma tarzı devreye girdi o kadar” ifadelerini kullanıyordu.

TEDBİRLERDEN Mİ KISILDI?

Sözkonusu işletmenin özele geçtikten sonra yüzde 400 oranında maliyet düşürmesi akıllara, “Gerekli tedbirlerden mi kısıldı” sorusunu getirdi. Maliyet gerektiren gerek temel güvenlik önlemleri, gerek elektrik tesisatının risk oranı en düşük malzemelerden oluşması ve gerekse olası göçük vs. durumuna karşı tedbirlerin alınmış olup olmadığı sorgulanıyor.

UCUZ İŞ GÜCÜ: 18 YAŞ ALTI İŞÇİLER

Maden ocağında istihdamı daha ucuz olduğu için 18 yaşından küçük gençlerin de çalıştırıldığı öğrenilirken, gerekli önlem ve tedbirler konusunda masraftan kaçınıldığı belirtiliyor.

TAŞERON İŞÇİ SORUNU: AZ MAAŞ ÇOK İŞ

Öte yandan, facia taşeron sorununu gündeme getirdi. Taşeron firmanın çalışanlarına, devlette iken 1 işçiye ödenen ücretin çok çok altında maaş verirken, daha fazla çalıştırdığı belirtiliyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum