Sendika Faturayı İktidara Kesti

Sendika Faturayı İktidara Kesti
Soma’daki maden ocağının sahibi üretim maliyetini 140 dolardan 24 dolara düşürmekle övünüyordu. İşçi arkadaşlarımızı bu rakamlar arasındaki farkta kaybettik.

Haber Sen, Soma’da yaşanan maden faciasının tüm faturasını siyasi iktidara kesti.

Sendikadan yapılan açıklamada, Türkiye’nin taşeron imparatorluğuna dönüştüğünü, facianın özelleştirmenin bir sonucu olduğu, iççilerin övünülerek anlatılan üretim maliyeti arasındaki farkta kaybedildiği savunuldu.

Özel firmaya ise tek bir kelime toz kondurulmayan sert açıklama şöyle:

“Bir taşeron imparatorluğuna dönen Türkiye’nin, Manisa’nın Soma ilçesinde dün büyük bir felaket daha yaşandı; resmi ağızlar ölü sayısının kaça çıktığı tartışması yapılmaktadır.

Bu ölümler özelleştirme, taşeronlaştırma ve kar hırsının sonucudur. Özelleştirmenin faturası bir kez daha emekçilere çıkarılmıştır.

Soma’daki maden ocağının sahibi üretim maliyetini 140 dolardan 24 dolara düşürmekle övünüyordu. İşçi arkadaşlarımızı bu rakamlar arasındaki farkta kaybettik.

 Dün Soma’da yaşanan da daha önce başka işyerlerinde olduğu gibi iş kazası değil, sermayenin kâr hırsı uğruna işlenmiş cinayettir.

29 Nisan'da TBMM Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmede. Soma için araştırma önergesi CHP, MHP ve BDP’nin “Evet” oylarına karşın, AKP’nin“Hayır” oylarıyla reddedildi. Yani Soma’daki iş cinayetleri için araştırma komisyonu kurulmasını bizzat AKP engelledi.

Dev bir işçi tabutuna dönüşen ülkemizde, taşeron sistem kaldırılmadığı, güvencesiz çalıştırmanın ve sendikasızlaştırılmanın önüne geçilmediği sürece bu kayıpları yaşamaya devam edeceğiz.

Eğer gereken önlemler alınmazsa, bizler kayıp vermeyi,  işverenler ve paydaşı devlet de cenaze levazımatçısı gibi davranmayı sürdürecek.    

Bu iş cinayetinin sorumluları ise

· Yasaları çıkarıp özelleştirenlerdir.

· Son yaşanan cinayette soru önergesi verip araştırma yapmayanlardır.

·  Maden cinayetlerinde, bu işin özünde ölüm var diyenlerdir.

·  Bu ölümlere alın yazısı diyen zihniyettir.

 Artık yeter!

Türkiye’nin tüm emekçilerinin başı sağ olsun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
35 Yorum