İHL’ler Arası 5. Arapça Yarışması Sonuçları

İHL’ler Arası 5. Arapça Yarışması Sonuçları
İmam hatip liseleri arası Arapça yarışması sona erdi. Bilgi yarışmasında Kırşehir Kaman İHL birinci oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen, İmam Hatip Liseleri arası 5. Arapça Yarışmaları'nın finali sona erdi.

Eskişehir Sarar Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Eskişehir İmam Hatip Mezunları Derneği Esimder’in katkılarıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu'nda hafta sonu düzenlenen etkinlikte, bilgi yarışması kategorisinde Kırşehir Kaman İmam Hatip Lisesi, şiir kategorisinde İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesi, metin canlandırma kategorisinde Sivas Suşehri İmam Hatip Lisesi ve Hüsn-ü Hat Kaligrafi kategorisinde ise İstanbul Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi birinci oldu.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, programda yaptığı konuşmada, kendisinin de imam hatip lisesi mezunu olduğunu belirterek, yarışmanın ödül törenine katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileyen Destici, şöyle devam etti:

"Arapça öğrenmenin çok önemli bir konu olduğunun hepimiz idrakinde olmalıyız. İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı görmekteyiz. Maalesef, Müslümanların arasına fitne ateşi sokulmuş. Bunun yok edilmesi adına bizim öncelikle İslam ümmetinin birliğini tesis etmemiz gerekiyor. İşte bu birliğin tesis edilmesinde Arapça en önemli noktalardan biridir. Bu noktada ben bu hizmeti icra eden herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Eskişehir İmam Hatip Lisesi yarışmada dereceye giremese bile merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun memleketi Sivas Suşehri İmam Hatip dereceye girmiş ya bu bizleri çok mutlu etti. Ayrıca yarışmada, dereceye giren, giremeyen tüm öğrencileri tebrik ediyorum."

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da imam hatip liselerinin kurulduğu günden bu yana ülkede maddi ve manevi anlamda topluma hizmet etmek isteyen neferleri yetiştiren okullar olduğunu söyledi.

nazif-yilmaz-din-ogretimi-genel-muduru.jpg

Bu okulların Kur'an- Kerim ve sünnet kaynağından beslendiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Dünyanın neresine giderseniz gidin Kur'an'ı Kerim'in hiçbir kelimesini anlamasa bile onun o lahuti sesine kulak veren insanlar Arapça'nın o güzel ahengine kendisini kaptırarak, Kur'an-ı dinliyor. İşte Allah bir dili seçti ki o dil edebiyat boyutuyla, zirve olan bir dil. İmam hatip liseleri arasında 5'incisini düzenlediğimiz yarışmada hakikaten büyük coşku yaşıyoruz. Bir dili öğretmek illaki didaktik olarak onu anlatmak değildir. Tiyatrosuyla, şiiriyle, hitabetiyle, bilgi yarışmasıyla yaşayan bir dili öğrencinin zihnine taşımak gerekir."

Eskişehir Vali Vekili Rıza Dalan da Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen öğrencilerle bazı ülkelerden gelen misafirleri Eskişehir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Artık, Hira'nın sesine kulak verme zamanıdır. Farklılıklarımızı kardeşliğimizi güçlendiren unsurlar olarak ilerleyen günlerde birlik ve beraberlik içinde olmayı temenni ederim" dedi.

dscf9799.jpg

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da etkinliğin Eskişehir'de düzenlenmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, "Böyle bir yarışmanın Eskişehir'de düzenlenmesi bizleri bahtiyar etti. Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

dscf9814.jpg

Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Akademi İstanbul Eğitim Danışmanı Ahmet Ağırakça da yaptığı konuşmada bu tür yarışmaların İslam Coğrafyası ile bağ kurmada çok etkili olduğunu belirterek  5.düzenlenen Arapça yarışmalarının dahada büyüyerek devam edeceğini ve uzun bir süredir ihmal ettiğimiz İslam coğrafyasına bizi daha da yaklaştıracağını ümit ediyorum dedi.Ağırakça ayrıca çeşitli İslam ülkelerinden gelen misafirlerede yarışmaları izlemek için geldikleri için teşekkür etti.

Yarışmada ayrıca  İstiklal Marşı’nın 10 kıtası öğrenciler tarafından  Arapça olarak okundu ve büyük alkış aldı.5.Arapça yarışmaları TRT Arapça kanalı tarafından da canlı olarak verildi

Konuşmaların ardından bilgi yarışması kategorisinde Kırşehir Kaman İmam Hatip Lisesi, şiir kategorisinde İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesinden Abdullah Gökçe, metin canlandırma kategorisinde Sivas Suşehri İmam Hatip Lisesinden Zehra Karabal ve hüsn-ü hat kaligrafi kategorisinde ise İstanbul Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesinden Merve Duyduk’a ödül verildi

dscf9757-001.jpg

Programa ayrıca MEB Din Öğretimi Daire Başkanı Abdulhalık Baş, Ak Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Gönen, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü ,Muhittin Adıyaman,İl Müftüsü Niyazi Ersoy,Müsiad Şube Başkanı Abdulvahap Satıcıoğlu ile Katar, Kuveyt, Cezayir, Tunus, Fas, Suudi Arabistan, Filistin, Suriye ve Irak’tan gelen akademisyen, edebiyatçı ve fikir adamlarıyla eğitim, siyaset, sanat, medya, sivil toplum kuruluşlarının önemli temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.