Kara Madenin Sarı Sendikası

Kara Madenin Sarı Sendikası
Soma’daki mazlum maden emekçileri, bağlı oldukları sendikayla ilgili Akit’e çarpıcı bilgiler verdi.

Sendika başkanı seçiminde şirket yetkililerinin kendi adayına oy verilmesi için işçileri tehdit ettiğini belirten bir vatandaş, hazır oy pusulasının zorla ellerine tutuşturulduğunu kaydetti. Sendika yetkililerinin haklarını savunmak bir yana kendilerini şirket yöneticilerine jurnallediğini kaydeden madenciler, “Sendikaya derdimizi anlatamıyoruz. Sendikaya gittiğimizde, sendika yetkilisi hemen işyerini arayıp ‘sizin orada çalışan biri geldi’ diye yetkiliye haber veriyor. Sendikaya gittiğimizde seni sana şikayet etmiş gibi oluyoruz. Bize çay ikram ettiler. Biz çay içerken o esnada bizi şirket yetkisine şikayet ettiler. Şirket yetkilileri 3 arkadaşımızı sorguya çekti” dediler.

AKİT’E BİLGİ VEREN İŞÇİNİN KORKUSU

Gözaltı haberleri üzerine Soma Hükümet Konağı önüne gelen ve ölüm madeninde çalışan bir madenci, sendikayla ilgili sorumuz üzerine hemen “Yavaş konuş! Sendikanın adamları var, dolaşıyorlar” diye uyardı. “Duysalar ne olur?” diye sorunca, “Bu işler durulduktan sonra benim ipimi çekerler. Sendika hemen işyerine haber verir. Bir sorunumuz olduğunda Sendikaya gidemeyiz. İşyerinin haberi olur” ifadelerini kullandı.

O PARAYI ALIRKEN HİÇ UTANMADINIZ MI?

Maden ocağında çalışırken yaralanan bir işçi de sendikanın kendisine reva gördüğü muameleyi şöyle aktarıyor: “Ayağım kırılmıştı. 60 gün çalışamadım. Bir ay içerisinde bir gün çalışmışlığım vardı. O bir yevmiyeyi de sendika aidat olarak kesmiş. ‘Bu adam niye çalışmıyor’ diye yardım yapacağına o parayı da aidat olarak kesiyor.”

Erol Metin / Akit  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum