M. Kemal'i Bediüzzaman'la kim buluşturdu?

M. Kemal'i Bediüzzaman'la kim buluşturdu?
TBMM’nin ilk milletvekillerinden Abdülgani Ensari’nin oğlu: "Babam Bediüzzaman ile M.Kemal'in Meclis'teki görüşmesinde bulunmuştu."

RisaleHaber-TBMM’nin kurucularından Abdülgani Ensari’nin oğlu Nezihi Ensari, babasının Bediüzzaman ile Mustafa Kemal arasındaki görüşmeye bizzat şahitlik yaptığını söyledi.

Mardin Life dergisinin Nisan sayısında yer alan röportajında Said Nursi ile ilgili soruyu cevaplandıran Nezihi Ensari, Mustafa Kemal’in Said Nursi ile görüşme isteğini babasına söylediğini anlattı.

Babası Abdulgani Ensari’nin TBMM’nin kurucularından ve mebuslarından olduğunu ifade eden Nezihi Ensari, “babam 1920 yılında Siverek’te garnizon komutanı iken Mardin’de izinde olduğu bir sırada gıyabında oradaki halk ve devlet erkanı tarafından mebus seçildi” dedi.

Ensari, “Babam ilköğreniminden sonra kaydolduğu harp okulunda Ali Fuat Cebesoy ve Kazım Karabekir ile sınıf arkadaşıydı. Harp okulu bitiminde sultan Abdülhamid babamı yanına alarak kendine yaver yaptı. İngilizlerin sultan Abdülhamid’e düzenledikleri suikast sırasında da babam onun yanındaydı. Abdülhamid görevden alınınca babam Bağdat’a gitti. Görevli subay olarak 1. Dünya Savaşı sonunda gazi unvanı alan babam Siverek’te garnizon komutanlığına verildi” şeklinde konuştu.

Babasının Said Nursi ile Mustafa Kemal’i buluşturduğunu ileri süren Ensari, şöyle devam etti:
“Atatürk, babamdan kendisini Said Nursi ile buluşturmasını ister. Atatürk’ün bu isteğini Said Nursi’ye iletiyor babam. Said Nursi 8 saat görüşmek şartıyla kabul ediyor. Ve Atatürk, Said Nursi ve babam bir araya geliyorlar. Ülke meselelerinin konuşulduğu bu görüşmelerde Said Nursi, Atatürk’e şöyle nasihat eder: ‘Namaz kıl, inançlarına sahip çık. Avrupa’nın yaşam tarzını, giyimini ve ahlaksızlığını getirme. Teknolojisini getir. İlmini getir. Sanatını getir.’”

Babası Abdulgani Ensari’nin 1974 yılında vefat ettiğini hatırlatan oğul Ensari, “Babam vasiyetinde kesinlikle tören istemediğini, sadece tekbirlerle ve salalarla uğurlanmak istediğini belirtmiştir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.