Generallerin lüks yaşantıları bir kez daha belgelendi

Generallerin lüks yaşantıları bir kez daha belgelendi
Generallerin lüks yaşantıları bir kez daha belgelendi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Askeri Mahkemesi; Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın lojmanının bahçesine ahşap köpek kulübesi, 22 generalin lojmanlarına da banyo küveti, du

İŞTE O BELGELER

5 ASKERE 16 YIL 10 AY 15 GÜN HAPİS 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi; Ankara Garnizonu’ndaki lojmanların onarımı projesinde müteahhit firmalara ihale dışı işler yaptırarak 454 bin YTL haksız kazanç sağlamakla suçlanan ikisi yarbay 23 asker hakkında açılan davada, 5 subaya hapis cezası verdi. 
Mahkeme; gerçeğe aykırı belge düzenledikleri ve Hazine malını zarara uğrattığı gerekçesiyle 1 binbaşıya 3 yıl 9 ay, 1 astsubaya 3 yıl 9 ay, 1 astsubaya 3 yıl 1 ay 15 gün, 1 üstteğmene 3 yıl 1 ay 15 gün, 1 terhisli yedek subaya 3 yıl 1 ay 15 gün olmak üzere toplam 16 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkemenin kararıyla, generallere lüks eşya ve mal alımı da belgelenmiş oldu.

DAVA SÜRECİ
Ankara garnizonundaki lojmanların bakım ve onarımından sorumlu 2’si yarbay, 23 asker hakkında, ihaleler sırasında sahte evrak düzenledikleri iddiasıyla dava açıldı. Sanıklar, projelerde olmamasına rağmen, üstlerin emirleriyle, 22 generalin lojmanlarına banyo küveti, duşa kabin ve gömme dolap yaptıklarını kabul etti. 

İHBAR MEKTUBU GELDİ
Edinilen bilgiye göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçen yıl 106 sayfalık kapsamlı bir ihbar mektubu geldi. Mektupta, Ankara garnizonu içindeki tüm askeri lojmanların bakım ve onarım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı ileri sürülüyordu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Başsavcılığı ihbar üzerine harekete geçti. Soruşturmayı, KKK Askeri Savcısı Binbaşı Haluk Yavuz yürüttü. Yavuz, iddiaların araştırılması için dosyayı bilirkişiye havale etti. Heyet, 77 lojmanın onarımında, 1998 - 2005 yılları arasında usulsüzlük yapıldığını tesbit etti.

HAPİS CEZASI İSTENİYOR 
Askeri Savcı Binbaşı Yavuz soruşturma sonunda, bu süre içinde lojmanların bakım ve onarımında görev yapan askeri personel hakkında “evrakta sahtecilik” suçundan dava açtı. Askeri Savcı, aralarında iki yarbay ve belirtilen dönemde vatani görevini yapan onbaşıların da bulunduğu 23 sanığın 5’er yıldan 21’er yıla kadar hapse mahkum edilmelerini istedi. İddianamede, sanıkların lojman onarımları sırasında gerçekte yapılmayan işleri yapılmış gibi göstererek müteahhitlere ve kendilerine haksız kazanç sağladıkları ve devletin, 454 bin 797 YTL zarara uğratıldığı iddia edildi.

DİLEKÇE VERDİLER 
KKK Askeri Mahkemesi’nde görülen yargılamanın daha başlangıcında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da aralarında bulunduğu 22 generalin ismi dava dosyasına girdi. Eylül ayı ortasında yapılan duruşmada, sanık avukatları Ali Fahri Kayacan ile Cavit Çalış, “bunları açıklamak zorunda bırakıldık” diyerek mahkemeye 9 sayfalık bir dilekçe verdiler. 
Dilekçede sanıklar, bazı işleri yapılmış gibi gösterdiklerini kabul ettiler. Generallerin oturdukları evlere ağırlıklı olarak, duşa kabin, banyo küveti, gömme dolap yapıldığı belirtilen dilekçede, bu kalemlerdeki harcamalar devlet tarafından karşılanmadığı için devletin karşılığını ödediği hizmet türlerinin olandan farklı olduğu kaydedildi.

GENERALLERE YAPILAN EKSTRA HİZMETLER
Sanık avukatları “diğer harcamalara yedirilmiş” dedikleri harcamaların nerelere hangi amaçla yapıldığını, mahalle ismi, bina ve kapı numarası belirterek mahkemeye sundular. “Ekstra hizmet”ler, isim ve adres verilerek sıralandı. Bazı isimler şöyle:
¥ Eski Genelkurmay Başkanı Karadayı’nın Balgat’taki lojmanına fazladan vestiyer dolabı, mutfağa ek dolap ve tezgah, banyo ve WC’ye dolap ile çöp öğütücü yapılması.
¥ Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç’ın konutundaki mutfağa mutfak mermeri döşenmesi.  
¥ Tuğgeneral Çağatay Titiz’in lojmanına, kalorifer radyatör gizlemesi takılması ve gömme dolap yapılması.
¥ Tümgeneral Zafer Özkan’ın lojmanına mutfak mermeri, banyo küveti, duşa kabin takılması.
¥ Korgeneral Teoman Erkan’ın lojmanına, banyo küveti takılması.
¥ Tuğgeneral Hasan Memişoğlu’nun lojmanına, banyo küveti yapılması.
¥ Korgeneral İbrahim Tülü’nün lojmanına, banyo dolabı takılması.
¥ Tuğgeneral Cengiz Aycan ve Tuğgeneral Celal Gürkan’ın lojmanlarına, ayrı ayrı gömme dolap yapılması.
 ¥ Tuğgeneral Aydın Kalpakçı’nın lojmanına, halı kaplanması.
¥ Korgeneral Hasan Kundakçı ve Tümgeneral Fethi Tuncel’in lojmanlarına, banyo küveti ve duşa kabin takılması.
¥ Korgeneral Atilla Tutar’ın lojmanına, kitaplık çalışma masası, yatak başlığı, komidin, şifonyer alınması banyo küveti ve duşa kabin takılması.
¥ Tümgeneral Altay Tokat ve Tümgeneral Ahmet Özteker’in lojmanlarına, ayrı ayrı banyo küveti ve duşa kabin yapılması.
¥ Tümgeneral Doğan Temel’in lojmanına yemek odası alınması.
¥ Tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun oturduğu lojmanda oturma grubu yüz değişimi yapılması ve halı kaplanması.
¥ Tümgeneral Orhan Yöney’in lojmanında kalorifer radyatör gizlemesi ve mutfak mermeri yapılması.

KENAN KIRAN / MURAT ALAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.