Madencinin Dramı

Madencinin Dramı
Hep ölümlerle gündeme gelen madencilik sektöründeki kazalarda gözden kaçan önemli bir ayrıntıyı da sakatlıklar oluşturuyor. Kaza sonrası iş göremez hale gelen maden emekçileri, işveren tarafından tek kuruş tazminat ödenmeden kapıya konuluyor.

Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan 26 yaşındaki Türker Kayadelen, Eti Krom-Akkök Madencilik şirketinin Kayseri Yahyalı ilçesi Balcıçakır Mevkii’ndeki krom madeni ocağında çalışıyordu.

25 Ağustos 2013 tarihinde tahkimat yaparken, yani ocağı güçlendirirken göçük altında kaldı. Beli kırıldı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taburcu olduktan sonra ilgilenen olmadı. Türker Kayadelen, eve döndükten sonra kirasını ödeyemediğini, eşi ve bir yaşındaki kızıyla zor durumda kaldığını söylüyor.

Herhangi bir maddi yardımda bulunulmaması üzerine 4 ay sonra şirket müdürünü arayıp yardım istediğini belirten Kayadelen, “Sana manevi olarak bir şey yapamayız ama maddi olarak yapalım’ dedi. Bir sonraki gün hesabıma 2 bin lira yatırdılar. Bundan sonra da aylık bana her ay bin lira para verileceği söylendi. Bin lira daha yatırdılar. Biraz da erzak yardımında bulundular. Ancak sonraki süreçte bir daha para göndermediler” diyor. Verilen sözlerin tutulmaması üzerine hukuki yollara başvurduğunu dile getiren mağdur maden emekçisi Türker Kayadelen, şirket aleyhine açtığı tazminat davasının halen sürdüğünü aktarıyor.

“İLLA ÖLMEMİZ Mİ GEREKİYORDU?”

Yetkililerden yardım isteyen Kayadelen, “Belimi bükemiyorum. Ağır iş yapma vasfımı kaybettim. Sahipsiz bırakıldım. Bir yaşımdaki çocuğumu kucağıma alıp taşıyamıyorum. Şu anda raporluyum. Raporum bittiği anda da sağlık güvencem kalmıyor. Ailemi geçindiremiyorum. Devletimiz bizi boynu bükük bırakmasın. İlla ölmemiz mi gerekiyordu ailemize el uzatılması için? Kaza geçiren arkadaşlara da yardım etsinler. Benim gibi zor durumda olan birçok arkadaşım var. Kazadan sonra kimse yardımda bulunmuyor. Sakat kalan madenciler nedense hep unutuluyor. Oysa bir ekmeğe muhtaç haldeyiz” ifadelerini kullandı.

Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.