Cezaevlerinde '28 Şubat Mağduru' Kaç Kişi Var?

Cezaevlerinde '28 Şubat Mağduru' Kaç Kişi Var?
Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ'ın verdiği bilgilere göre cezaevlerinde 28 Şubat mağduru 374 hükümlü var ve bunların 229’u müebbet hapis cezası almış durumda.

Mazlumder, 28 Şubat sürecinde ve sonrasında düzenlenen soruşturma dosyaları kapsamında cezaevlerinde 374 hükümlünün bulunduğunu belirterek 28 Şubat yargılamalarının iptalini istedi.

Hizbullah, İBDA-C ve El-Kaide” dosyalarından 374 hükümlü var ve bunların 229’u müebbet hapis cezası almış durumda.

Mazlumder’den yapılan açıklamada o dönem BDP Diyarbakır Milletvekili olan HDP’li Altan Tan’ın “Hizbullah, İBDA-C, El-Kaide, Umut Davası davalarından toplam kaç tutuklu ve hükümlünün bulunduğu yönündeki soru önergesine 23 Nisan 2014 tarihinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla verilen cevaba atıfta bulunuldu.

Buna göre; “Hizbullah, İBDA-C ve El-Kaide” dosyalarından 374 hükümlü mahpusun bulunduğu, bunların 229’unun ise müebbet hapis cezası aldığı belirtildi. Yine Umut Davası’ndan cezaevinde bulunan iki kişinin de müebbet hapis cezası aldığı ifade edildi. Bu rakamların, 16 Temmuz 2013 tarihi itibariyle geçerli olduğu, bu tarihten sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararıyla cezası kesinleşen İBDA-C ve Umut Davası sanıklarının buna dahil edilmediği belirtildi.

Ayrıca İslami Hareket, Hizbu’t-Tahrir, Sivas, AFİD gibi davalardan hüküm giyenlerle tutuklu olarak yargılananlar bu rakamlara dahil değil.

Mazlumder’den yapılan açıklamada “Çoğunluğu işkenceli soruşturmalar, üretilmiş deliller, önyargılı ve brifingli yargılamalar neticesinde cezaevine giren mahpusların 20 yıldan uzun süredir cezaevlerinde olduğu düşünülünce yaşanan hukuksuzluk 28 Şubat aktörlerinin özgürleştiği bir ortamda daha da can yakıcı bir hale geliyor” ifadesi kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum