Şilili Madenciler Soma'da

Şilili Madenciler Soma'da
Şili'de 2010 yılında kurtarma ekibinin başındaki isim Rodrigo Reveco ve son kurtarılan madenci Luis Urzua, Soma'ya geldi.

Şili'de 2010 yılında meydana gelen ve yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madencinin 69 gün sonra kurtarıldığı maden kazasında, kurtarma ekibinin başında yer alan Rodrigo Reveco ve kazadan en son kurtarılan madenci Luis Urzua Soma'da temaslarda bulundu.

Demokrasi Denetçileri Derneğinin davetiyle Türkiye'ye gelen Şilili madenciler, İstanbul ve Ankara'daki temaslarının ardından 13 Mayıs'ta maden faciasının yaşandığı Soma'ya geldi.

Soma'daki maden faciasından kurtarılan işçilerden Orhan Turan ve kurtarma ekibinde görev yapan Erdal Turan ile bulaşan Şilili madenciler, dernek yöneticilerinin eşliğinde ilk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret etti.

Atçı, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Şili'nin dost bir ülke olduğunu ve dostlukların da böylesi günlerde ön plana çıktığını ifade ederek, Şilili madencilerin Soma ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Maden faciasının ardından yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Atçı, Türkiye'de madencilik sektörün yeniden ele alındığını ve bu konuda yasal düzenlemeler hazırlandığını belirtti. Yeni yasal düzenlemelerin hayata geçmesiyle birlikte madencilik sektöründe her şeyin çok daha güzel olacağını dile getiren Atçı, "Yaşanan acı tecrübelerden dersler çıkarmak çok önemli. Hem acımızı paylaşmak hem de tecrübelerinizi bizlerle paylaşmak için Türkiye'ye Soma'ya gelmenizden dolayı çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Atçı, konuşmasını, Şilili madencilerin kendi dilinde, İspanyolca "gracias" şeklinde teşekkür ederek tamamladı.

-"Tecrübelerin paylaşımı çok önemli"

Şili'deki maden kazasından son olarak kurtarılan madenci Luis Urzua ise Soma'da vefat eden işçilerin aileleri ve kurtarılan işçilerle buluşmanın, bir maden kazasından kurtarılmış işçi olarak kendisi için çok önemli olduğunu söyledi.

Bu tür faciaların bir daha yaşanmaması için acının unutulmayarak, bu yaşanmışlığın gelecek nesillere aktarılması ve tecrübelerin paylaşılması gerektiğini belirten Urzua, kurtarılan bir madenci olarak bunu çok önemsediğini ifade etti.

Şili'deki kazada kurtarma ekibini yöneten Rodrigo Reveco da Somalıları en iyi anlayabilecek kişilerin kendileri olduğunu ifade etti.

Facianın ardından Türkiye'de birçok çalışma yapıldığını belirten Reveco, bu çalışmaların boşa gitmemesi için mutlaka dünya genelinde bu alanda deneyimli ve uzman kişilerden de faydalanılması gerektiğini savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.