Ankara'da Merak Uyandıran Rastlantı

Ankara'da Merak Uyandıran Rastlantı
Türkiye'de siyasetin ilgisi Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanırken; Çankaya Köşkü'nde yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, önemli iç ve dış gelişmeler ele alınacak.

MGK toplantısı; Türkiye'nin Gündeminde öne çıkan üç gelişme çerçevesinde kritik bir önem kazandı. Bu üç gelişme özetle;Irak'taki IŞİD tehditi, paralel yapılanma ile mücadele ve çözüm sürecinde gelinen aşama olarak özetlenebilir.

MGK toplantısı ile HDP heyetinin İmralı'ya yapacağı ziyaretin aynı güne denk gelmesi de, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açıklamasının ardından Ankara kulislerinde merak uyandıran bir özellik kazandı.

 GÜL'ÜN BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

MGK'nın Haziran ayı olağan toplantısı yarın Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Siyasetin gündeminin cumhurbaşkanlığı seçimine endekslendiği bir süreçte yarın Çankaya Köşkü'nde ağırlıklı olarak dış politika sorunları ve Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırındaki güvenlik sorunları kapsamlı olarak değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 28 Ağustos'ta sona eriyor. MGK toplantıları, iki ayda bir yapılıyor. Olağan takvime göre, yeni cumhurbaşkanı 10 Ağustos veya 24 Ağustos'ta seçilse bile Ağustos ayı MGK toplantısı da Gül'ün başkanlığında yapılacak.
 
PARALEL YAPIYLA MÜCADELE

MGK'nın Nisan ayı toplantısının bildirisinde paralel yapıya işaret edilerek, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denilmişti. MGK'nın bugün yapılacak toplantısında da, paralel yapılanmalarla ilgili mücadele çerçevesinde atılan adımların değerlendirilmesi bekleniyor.
 
SICAK GÜNDEM IRAK

MGK'nın sıcak gündemini Irak'taki gelişmeler oluşturacak. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'ta neden olduğu kaos ortamı, toplantıda ayrıntılı olarak ele alınacak. Toplantıda, Musul Başkonsolosluğu'nun işgalinin de değerlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca Türkmenlere yönelik insani yardım konularında da, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kurula bilgi verecek. Suriye'deki son durum, Ukrayna'daki gelişmeler, Libya'daki kargaşa da MGK'da ele alınacak konular arasında yer alıyor.
 
HDP'NİN İMRALI ZİYARETİ

HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yarın Abdullah Öcalan'la görüşmek için İmralı Adası'na gidecek. bu görüşme ile MGK toplantısının aynı güne denk gelmesi ilginç bir tesadüf oluşturdu.
 
ATALAY'IN AÇIKLAMASI

Çözüm sürecinde koordinatör olarak önemli rol üstlenen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin bir çerçeve yasasının çıkarılması için yapılan çalışmaların tamamlandığını belirterek "Biz o çalışmayı şu anda tamamladık ve bakanlarımızın imzasına açıldı. Son Bakanlar Kurulunda da sunumunu yaptım, karar verildi ve şu önümüzdeki bir iki gün içinde zaten biz onu Meclis'e tasarı olarak sevk edeceğiz" demişti.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum