Peygamber Efendimizin OruçTutanlara Müjdelediği Hadis

Peygamber Efendimizin OruçTutanlara Müjdelediği Hadis
Ramazan orucu sabrı öğretirken, kötülüklerden uzak durmayı ve tahammülü arttırıyor. Efendimiz oruç tutanlara bakın ne müjde veriyor?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, ramazanın, paylaşımın, dostluğun, kardeşliğin arttığı ibadetin zirve yaptığı bir ay olduğunu belirterek, bu ayın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yeşilyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allah'ın belli ay ve günleri diğerlerinden faziletli kılarak, insanlara günahlarından arınma, hayatında yeni bir sayfa açma fırsatı verdiğini, ramazanın da bu aylardan birisi olduğunu ifade etti.

İNSANLAR SABRI ÖĞRENİYOR

Hz. Peygamberin "Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır" hadisi şerifiyle ramazan ayının önemine dikkat çekildiğini belirten Yeşilyurt, "Ramazan ayı insanın hem kendi nefsini terbiye etmesine hem de diğer insanlarla empati kurarak onların sıkıntılarını anlamasına fırsat veriyor. Ramazanda tutulan oruç insanlara sabrı öğretirken, kötülüklerden uzak durmak da tahammül duygusunun artmasını, gelişmesini sağlıyor. Ramazan ayı anlayış ayıdır. Bu ayda açlığın ne tür sıkıntılar verdiğini anlayan insanlar fakirlere daha fazla yardım etme imkanına kavuşuyor" şeklinde konuştu.

PAYLAŞMADA SADECE MADDİYAT ANLAŞILMAMALI

Ramazanın aynı zamanda paylaşma ayı olduğunu ifade eden Yeşilyurt,paylaşım denilince sadece maddiyat anlaşılmaması gerektiğini, İslam dininde paylaşımın sadece maddiyattan ibaret olmadığını vurguladı.
Gerektiğinde bir gülümsemenin, şefkatin, bilgilerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Yeşilyurt, bir müminin bir diğer mümine tebessüm etmesinin sadaka hükmünde olduğunu söyledi.

ORUÇ AÇ DURMAKTAN İBARET OLMAMALI

Ramazan ayının müminin hayatına yenilikler, farklılıklar, güzellikler katması gerektiğini, gerektiğine dikkati çeken Yeşilyurt, "Oruç aç durmaktan ibaret değildir, böyle olmamalı. Elbette aç durmak önemli ancak Allah'ın bizim aç durmamıza ihtiyacı yok. Oruç, sadece iştah ve şehveti dizginlemek değil, ayrıca ağzını ve dilini kötü ve çirkin söz söylemekten korumaktır. Oruç tutarken, Allah'ın hoşuna gidecek ibadetlerin de yerine getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim'in ramazanda inmeye başladığını ve bu ayın Kur'an ayı olarak da bilindiğini ifade eden Yeşilyurt, şunları kaydetti:

RAMAZAN'DA VERİLEN SEVAP İKİ KAT

"Bu ayda çok fazla Kur'an-ı Kerim okumak, onu anlamak ve yaşantımızda uygulamamız gerekiyor. Kur'an okumayı bilmeyen kişiler bu ayı fırsat olarak görüp öğrenebilir. Namaz kılmayan insanlar bu ay vesilesiyle namaza başlayabilir. Peygamber efendimizin çok önem verdiği teheccüt namazı alışkanlığı bu ay vesilesiyle kazanılabilir. Ramazan ayında yapılan bütün iyiliklere verilen sevaplar diğer zamanlara göre iki kattır.

ALLAH MÜ'MİNLER İÇİN TEMİZ BİR SAYFA AÇIYOR

Ramazan ayında kazanılan güzel davranışlar, ramazan sonrasında da devam ettirilerek Allah'a kulluk vazifesi yerine getirilebilir. Allah, 'İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükafatını da ben vereceğim' buyurmuştur. Allah, ramazanla birlikte müminlere temiz bir sayfa açıyor, günahlardan arınma fırsatı sunuyor. Ramazan bir anlamda insanlar için kurtuluş reçetesidir. Bu ayda O'nun rızasını kazanmanın yollarını aramak lazım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.