Pasta İkiye Bölündü!

Pasta İkiye Bölündü!
Ukrayna, AB ile Ortaklık ve Serbest Ticaret Anlaşması'na imzayı attı. Böylece AB üyeliği için etkili bir adımın atıldığı ve bölgenin ekonomik olarak AB'nin kontrolüne gireceği belirtiliyor.

AB ile Ortaklık ve Serbest Ticaret Anlaşması için atılan imza, Ukrayna’nın AB üyeliğini öngörmemekle birlikte, Ukrayna’nın AB Başmüzakerecisi Valeriy Pyatnitskiy imzaları ülkenin AB’ye entegrasyonu açısından önemli bir aşama olarak değerlendiriyor.

Anlaşmaya göre, AB tarım ve sanayi ürünlerinin büyük bölümünde gümrük vergilerini ya yüzde 1’in altına düşürecek, ya da tamamen sıfırlayacak. Diğer taraftan bu imkanlardan yararlanabilmek için, AB standartlarına uygunluk sertifikasının alınması gerekiyor.

Anlaşmayı savunan çevreler, ülkenin ihracatının üçte bir oranında artacağını ve sadece yıllık ihracat gelirlerinin 500 milyon euroyu bulacağını belirtiyor.

Ayrıca anlaşmanın imzalanması, beraberinde, Ukrayna’nın Avrupa’daki finans kuruluşlarından kredi almasını kolaylaştıracak ve bu durum, Ukrayna’nın AB fonlarına bağımlı hale gelmesini sağlayacak.

Siyasi gözlemciler, bu anlaşmanın ekonomik öneminden çok, siyasi önemine vurgu yapıyor. Zira, uzmanların değerlendirmesine göre, bu anlaşmanın imzalanması, Ukrayna’nın Rusya’dan uzaklaşıp Batı sistemine eklemlenmesini sağlayan en önemli adımlardan biri.

Ukrayna Avrupa Çalışmaları Derneği’nden Dr. İhor Todorov, Rusya’nın özellikle bu nedenden ötürü Ukrayna’nın AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamasını yıllarca engellemeye çalıştığını ifade ediyor.

Rusya, Amerika, Avrupa arasında Ukrayna üzerinden nüfuz çatışması devam ediyor. Bu da Ukrayna'yı ve bölgeyi her an patlamaya hazır bir bomba haline getiriyor. Zira taraf olan devletler, kapitalizme göre hareket ediyorlar. Faydacılık dışında hiç bir değer ve ölçüleri yok. Nitekim bu politika gereği kendi adamlarını harcamaktan çekinmiyorlar. Yanukoviç, yanlış hesap yaptığında bu açıkça görüldü. Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşması imzalamayı reddetti ve Rus ipine tutundu. Sonu bavulu ile kaçmak oldu. Aynı şekilde Kiev'in yeni yöneticileri de Ukrayna'yı Rusya'dan uzaklaştırıp Batıya, özellikle Avrupa Birliğine yaklaştırabileceklerini düşündüler. Fakat devlet felç oldu ve ülkeye kaos ortamı hakim oldu.

Sonuç olarak çıkarları gereği Rusya, Ukrayna'yı arka bahçesi olarak görüyor. Amerika, onu NATO içinde görmek isterken, Avrupa onu Avrupa Birliği içinde görmek istiyor. İşte imza atılan Ortaklık ve Serbest Ticaret Anlaşması AB'nin bu pastadan en büyük payı almak için attığı adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum