Peygamber Efendimiz Orucunu Neyle Açardı?

Peygamber Efendimiz Orucunu Neyle Açardı?
Kur’an-ı Kerim, Müslümanların Ramazan ayında tuttukları farz olan orucun, Hz. Adem’den itibaren bizden önceki ümmetlere de emredildiğini haber veriyor.

Ramazan, elbette son Peygamber Hz. Muhammed’e indirilen Kur’an-ı Kerim’in doğum gününü içerisinde barındırdığı için Müslümanlar için mübarek bir ay. Ancak hemen hatırlayalım ki; bu ayda farz olan Oruç, Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle, Hz. Adem’den bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e kadar gelen ümmetlere de emrolunmuş.. Peygamberimiz için (s.a.v) Ramazan bambaşka bir mevsimdi. Peygamber Efendimiz (a.s), Ramazan başlamadan hazırlıklı olur, Ramazan boyunca da bazı hususlar noktasında ashabını uyarırdı. 

-Hilâli gözetlerdi: Ramazan’ın başlangıcını belirlemek için hilali gözetlerdi.

-Hazırlıklı olurdu: Peygamber Efendimiz (as) Ramazan ayına dinç ve sağlıklı olarak girmek için gayret ederdi.

-GECELERİ İHYA EDERDİ: Allah’ın rahmetinin sağnak sağnak indiği mübarek Ramazan’ın gecelerini özellikle namaz, dua, istiğfar ve tefekkürle geçirirdi. Bugün tüm dünyada Müslümanların büyük bir coşkuyla eda ettiği teravih namazı, Peygamber Efendimiz (as)’in Ramazan’daki gece ibadeti olarak bize yansıyan en önemli bir ibadettir.

Bir oruçluya iftar ettirene..

-İKRAM ederdi: Peygamber Efendimiz (as) diğer zamanlarda evinde olan veya kendisine hediye olarak gelen yiyecekleri ashabıyla paylaştığı gibi Ramazan ayında bunu daha çok yapardı. Özellikle, riyasız olarak sadece Allah için yapılan bir ibadeti ifa eden Müslümanların hele hele de fakirlerin davet edilmesine, iftarda ikramda bulunulmasına çok önem verirlerdi. Efendimiz (as), Ramazanda bir oruçluyu doyuranın, ekstra bir oruç sevabı kazanacağını şöyle müjdelemektedir: “Her kim bir oruçluya iftar yemeği verirse, kendisine, oruçlunun sevâbından bir şey eksiltmeksizin onun sevâbı kadar sevap vardır.”

-Kur’an okurdu: Ramazan aslında Kur’an ayıdır. Kur’an bu ayda indirilmiş ve özellikle bu ayda daha çok okunması emredilmiştir. Peygamberİmiz de bu ayda çokça Kur’an okumuştur. Sadece kendisi de değil, ayrıca Cebrail (as) ile birlikte karşılıklı okurlardı.

Hurma ve su ile iftar ederdi
 
-Allah Resulü (s.a.v) orucunu, eğer mevsimi ise taze hurmayla, değilse bildiğimiz kuru hurmayla açardı. Şayet hurma yoksa su ile yetinirdi. Böyle yapmayı Müslümanlara da tavsiye ederdi. Resûlullah (s.a.v)’ın on sene hizmetinde bulunan Enes (r.a.) şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) orucunu namazdan önce birkaç yaş hurma ile yaş hurma bulamadığı hallerde kuru hurma ile onu da bulamaz ise birkaç yudum su ile iftar ederdi.”

-Sahura mutlaka kalkardı: Efendimiz (as) oruç tutarak cana eziyet etmeyi, açlık çekerek çile çekmeyi uygun görmezdi. Bu sebeple, gündüz oruçluyu güçlü tutması için sahura kalkılmasını teşvik eder, hatta bunu emrederdi: “Sahur yemeği yiyiniz, sahur yemeğinde bereket vardır.”

-İftar vakti dua ederdi: Efendimiz (as), iftar duasına da önem verirdi. Oruçlunun iki sevincinden biri olan iftar vaktinin, duaların kabul edildiği (İbni Mace) anlardan biri olduğunu belirtmiştir.

İftar duası

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem iftar ettiği zaman şu duayı okurdu:

“Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve alâ rızgıke eftartü.”

(Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)

(Ebû Dâvud, Savm: 22)

Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu Anhümâ de iftar vakti şöyle dua ederdi:

“Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”

Oruç kimlere farzdır?

-Müslüman,

-Aklı başında,

-Sağlam,

-Yerleştiği yerde bulunan (yolcu olmayan),

-Kadın ise hayız ve lohusalık hallerinde bulunmayan kimselere Ramazan orucunun farz olduğunda ittifak vardır.

ESKİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI YARDIMCISI NECMETTİN NURSAÇAN CEVAPLIYOR

Soru: Oruç ne zaman farz kılındı?

Ramazan Orucu, hicretten bir buçuk yıl sonra Şaban Ayının onunda nazil olan şu ayeti kerime ile farz kılınmıştır. “Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı.” (Bakara 183) 

Soru:  Oruç Nedir?

İslam’ın beş esasından biri olup niyet ederek, Allah rızası için imsak vaktinden başlayıp güneşin batmasına kadar yeme, içme ve cinsi ilişkide bulunmaktan nefsi men etmektir.

Soru:  Bizden önceki Ümmetlerin orucu da bizim orucumuzla aynı mıdır?

Bizden önceki ümmetlere de orucun farz kılındığı ayetle sabittir. Oruç farz olmazdan önce Müslümanlar her ay üç gün oruç tutarlardı. Geçmiş ümmetlerin de her ay üç gün oruç tuttuklarını Peygamber Efendimiz bildirmiştir.

Soru:  Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Ramazan ayında ya da başka gün oruçlu iken diş fırçalamak Hanefilere göre orucu bozmaz. Ancak boğaza bir şeyin kaçmamasına dikkat etmeli, macun tadının boğazdan geçmemesine özen göstermelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.