Irak'ta Da Türkmenler Zorda

Irak'ta Da Türkmenler Zorda
IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu çatışmalardan kaçan Türkmen aileler sığındıkları Kerkük'te yaşam mücadelesi veriyor.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu çatışmalardan kaçarak Kerkük'e sığınan aileler, okullar, boş inşaatlar, kaldırımlar, barakalar ve izbe yerlerde yaşam mücadelesi veriyor.

Kerkük'ün her tarafında Irak'ın diğer bölgelerinde gelen aileleri görmek mümkün. Kutsal ramazan ayında sığınmacı ailelerin yaşadıkları dram yürek burkuyor.

Gündüz 50 dereceyi bulan sıcakların altında çaresizce bekleyen aileler, geceleri yere bir battaniye sermek suretiyle çocuklarıyla yatıyor. Göç hayatı ve evsizlik özellikle çocukları perişan ediyor. Çoğu hasta, tedavi edilmeyi bekliyor.

Ailelerin bir kısmı, iftar saatlerinde hayır sahiplerinden yardım alabilmek için yol kenarlarında bekliyor. Bazı anneler ise kaldırım taşlarını çocuklarına yastık yapmak suretiyle bekleyişlerini sürdürüyor. Arabasıyla geçen bazı vatandaşlar, muhacir ailelere eşya ve para yardımında bulunuyor.

Bu manzara sadece Kerkük'te yaşanmıyor. Erbil kentindeki sokak ve caddelerde de çaresiz insanlar dikkati çekiyor.

"YARDIM İSTİYORUZ"

Ailesiyle Tikrit ilinin Beyci ilçesinden Kerkük'e gelen İmat El Ubeydi, Kerkük'te kalacağı boş bir yer baktığını söyledi. Üç tekerlekli motosikletiyle saatler süren bir yolculuk yaptığını anlatan Ubeydi, özellikle çocuklarının aç ve yorgun olduğunu ifade etti.

Diyala'dan gelen Mutanna Mücbil de otelde kalacak veya ev kiralayacak parası olmadığını belirterek, "Burada perişan haldeyiz. Yerel yönetimin, hayırseverlerin ve uluslararası kuruluşların, bize yardım etmesini istiyoruz" dedi.

1 MİLYON SIĞINMACI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, son gelen Iraklı sığınmacılarla birlikte bölgedeki sığınmacı sayısının 1 milyona ulaştığını açıklamıştı.

 İçişleri Bakanlığına bağlı Göç ve Göçerler Müdürü Şükrü Barzani, "IŞİD'in Musul saldırısından önce Suriyeli 226 bin, İranlı 30 bin, Türkiyeli 12 bin kişinin IKBY'de bulunduğunu tespit etik. Irak'ın Sünni bölgesinden gelenlerle birlikte bu rakam 755 bini buluyor. Musul olaylarının ardından gelen 300 bin Iraklı sığınmacıyı eklediğimizde bu rakam 1 milyonu geçiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum