Tarih Tarih Çin Zulmü

Tarih Tarih Çin Zulmü
Çin, Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine yönelik soykırım politikalarına hız verdi.

Kızıl Çin orduları Doğu Türkistan’da 65 yıldan beri Müslüman Uygur Türklerine karşı baskı, zulüm, şiddet ve asimilasyon, etnik ayrımcılık ve ırkı aşağılama ve benzeri uygulamalarını sürdürüyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’nden Hamit Göktürk’ün derlediği bilgilere göre, sadece son 1 ay içinde yaşananlar bile zulmü, vahşeti ortaya koymaya yetiyor.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA SON BİR AY İÇİNDE MEYDANA GELEN OLAYLAR ( 21.05.2014 – 30.06.2014)

“21 Mayıs 2014    Kuçar  şehrindeki çatışmada    2  Uygur öldürüldü

Kuçar Şehrine bağlı Alakarga Kenti’nde  Pazara alış veriş için gelenlerin  müslüman Uygur Kadınların  başörtüleri alınmak istendi.Kabul etmeyince tutuklanıp  karakola götürüldü, Ailelerin    serbest bırakılmaları yönündeki talepleri gösteriye dönüştü .Olay yerine gelen Çin askerlerinin ateşi  sonucu 2 göstericinin öldüğü ve onlarcası yaralandı. Çok sayıda kişi  tutuklandı.

21  Mayıs.2014    Çin Mahkemesi 39 Uygur’un  2-15 yıl arasındaki cezalarını onadı

Çin’in Tengritağ resmi İnternet Sitesi’nde yer alan haberde  Bölge Yüksek Halk Mahkemesinin, Bilişim suçu işledikleri iddiası ile bulundukları illerdeki Orta Halk Mahkemelerince 2- 15 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılan toplam 39 Uygur’un cezalarını onaylandığı bildiriliyor.

22 Mayıs 2014  Urumçi’de intihar saldırısı  43 ölü 94 yaralı

Çin’in resmi Tengritag internet sitesinde olayla ilgili açıklanan bildiride, olayın Urumçi Saybağ bölgesi ve Şimalı Koça(Kuzey sokağı)’ındaki toptan meyva ve sebze ticaretinin yapıldığı Sabah pazarı’nda kimliği tesbit edilemeyen kişi ve kişilerce 2 arazı aracı ile bombalı bir intihar saldırısı olduğu açıklandı. Saldırıda 43 Kişinin öldüğü ve 94 kişinin yaralandığı bildirildi. 

23 Mayıs 2014 Yarkent Şehrinde  aynı anda 5  yerde patlama

Yarkent şehir merkezinde değişik 5 bölgede şiddetli patlamaların meydana geldiğini bildirildi. Urumçi’deki intihar saldırısının meydana geldiği günün ertesi olan 23 Mayıs’ta Polis Müdürlüğü, Özel Polis Birliği Merkezi, Devlet Güvenlik Gurubu(İstihbarat Birimi), Doğulgaz Deposu ve 6 No.lu İlk Okul gibi bir birlerine yakın 5 devlet organının etrafına bomba konulduğu belirtildi. 

24 Mayıs 2014   Urumçi İntihar Saldırısının şüphelerinin isimleri açıklandı

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı intihar saldırısında ölenlerin ceset parçalarından alınan örnekler ile DNA testi sonucu tesbit edilen kişilerin isimlerinin, Mehmet Mehmet Emin, Rahimcan Mehmet,Mehmet Emin Ahmet ve Abdulahat Abdulkadir olduğunu bildirdi

25 Mayıs 2014    Yaşları 25-35 arası 200 Uygur Tutuklandı

Rueters Ajansı’nın Urumçi Muhabiri 25 Mayıs’ta 200 Müslüman Uygur’un “Terör Şüphelisi” olarak tutuklandığını, tutuklananların yaş ortalamasının 25- 35 arasında olduğunu bildirdi.

27 Mayıs.2014   Kaşgar’da etnik Çatışma :  1 Uygur genci öldürüldü. 

 27 Mayıs’ta Kaşgar Tren garı civarında etnik Çinli göçmenlerle  Müslüman Uygurlar arasında gerçekleştiği bildirilen  çatışma’da  2 Uygur’un Çin polisince vurularak öldürüldüğü  belirtildi.Resmi açıklamaya göre,  18-20  yaşlarında olduğu tahmin edilen 2 Uygur genci civarda pazarcılık yapan etnik göçmen Çinlilere bıçaklı saldırdığı  ve saldırganların olay yerinde vurularak öldürüldüğü iddia edildi.

28  Mayıs 2014     Urumçi Temiz Mahkemesi 3 Uygur Gencin İdamını onayladı

Urumçi Halk Temiz Mahkemesi  çeşitli illerdeki Halk Mahkemelerinin verdiği kararlarından,51 Uygur’a verilen cezaların onaylandığı açıklandı.  Bunlardan Abdulhamit Abdullah ve ismi açıklanmayan iki arkadaşının idam cezasına çarptırıldığı bildirildi.  

 28 Mayıs 2014  Aksu’da Çatışma   4 Ölü, 5 Yaralı

Çin sosyal medyasına göre, Aksu’ya bağlı Toksu ilçesinde  iki ayrı olayın meydana geldiği ve çıkan çatışmalarda en az 4 kişinin öldüğü ve 5 kişinin ise yaralandığı bildiriliyor.Olayın başörtüsüne  el konulmak istenen bir Uygur kadın’ın  ailesi ile  polisleri arasında  çıkan çatışma sonucu meydana geldiği belirtildi.    

29  Mayıs 2014   Dini Nikah Yasa dışı ilan edildi.

ÇKP’nin resmi “İLİ” gazetesinin 4 Mart tarihli Çince nüshasında yayınlanan “ YASADIŞI DİNİ NİKAHA HAYIR !” başlıklı makalede Müslüman Uygurların dini prensiplerinden ve hayatlarının çok önemli bir parçası olan İslami usullere göre yapılan Nikah akdının yasadışı olduğu ve dini nikah yaptıranların evliliklerinin yasa dışı  ve “kadına tecavüz” suçu  ile eşdeğer sayılacağı  belirtildi.

29 Mayıs 2014   Aksu’da Polis 1 Uygur Genci Öldürdü

ABD merkezli Hür Asya Radyosuna göre: 29 Mayıs’ta Aksu vilayetinin Abat İlçesi Beşirik kentinde aynı motosiklete binmiş yaşları 30-35 arasında değişen iki Uygur’un daha önce bu kentte meydana gelen bir olayla ilintili oldukları şüphesi ile Çin polislerince ateş edildiği,bir kişinin olay mahallinde öldüğü,diğerinin yaralı yakalandığı bildirildi.

1 Haziran.2014   81 Uygur Genci Tutuklandı.

Doğu Türkistan çapında yapılan operasyonlarda toplam  81 Uygur gencinin tutuklandığı bildirildi. Tutuklamalara gerekçe olarak geçtiğimiz ay Urumçi’de meydana gelen bombalı saldırı ve bölücülük yaptıkları iddiası ile tutuklandığı bildirildi.Tutuklama dalgalarının devam edeceği  bildiriliyor.

5 Haziran 2014    Hoten’de  29 Uygur’a Tutuklama

Urumçi’deki Çin Yüksek Halk Mahkemesi 4 Haziran’da geçen haftadan beri Hoten merkezli yürütülen  “ Terörle Mücadele ve Sert Darbe Vurma” operasyonu çerçevesinde acil ve suratlı bir şekilde yargılama yaparak çeşitli sebeplerle gözaltına alınanlardan toplam 29 Uygur’u tutukladığı açıklandı.

5 Haziran 2014  Urumçi’de  1000 Uygur Tutuklandı

Washington’dan yayın yapan Hür Asya Radyosunun Çince bölümünün muhabir Çiav Lung’un bölgeye telefonla ulaşarak yetkililer ve bölge sakinlerinden aldığı bilgileri göre,Uygurların çoğunlukta yaşadığı başkent Urumçi’nın Tengritag bölgesinde yaklaşık 1000 Müslüman Uygur’un tutuklandığı bildirildi. 

6  Haziran 2014   Ramazan’da Oruç Yasaklandı

Gulca “Özerk İli Sağlık İdaresi”’ne bağlı Cung Yi Hastanesi Komünist Partisi Sekreteri Cang Şiguang bir genelge yayınlarak 3 Haziran’dan başlayarak Hastanede çalışan tüm Müslüman personelin oruç tutmaması ve Ramazan’ı bahane ederek Hastane hizmetlerinin aksamaması yönünde uyarıldıkları ve her gün öğle yemeklerinin bütün personelin katılımı ile  toplu olarak birlikte öğle yemeği  yemeleri yönünde hazırlanan Taahhütnamelere şimdiden imzalatmaya başladıklarını duyurdu.

10 Haziran   2014   Kaşgar’da Çatışma  Polis 3 Uygur’u  öldürdü

Kaşgar’a bağlı Tokkuzak ilçesi Lenger Kenti’nde ev araması yapan polislerin evin Hanımının başörtüsüne  fiili müdahaleye yeltenmesi sonucu çıkan  çatışma sonucu 3 Uygur’un Polislerce vurularak öldürüldüğü belirtildi.  

10 Haziran  2014 Çin Mahkemesi  33 Kişi’yi Çeşitli Cezalara Çarptırdı

Kaşgar’ın Merkit ilçesinde, Hükümet binasının önünde yer alan Şehir meydanına toplanan yaklaşık 5 bin kişinin önünde  kurulan  halk Mahkemesinde 33  kişiye çeşitli cezalar verildiği açıklandı.

13 Haziran 2014   Aksu’da 5 Uygur Askerlerce Vurularak Öldürüldü

Çin sosyal medya’sında yer alan haber’de Aksu’da   Tarla’da çalışan Çiftçiler sabah namazı sonrası, ihbar üzerine gelen Çin askerleri Hükümetin aradığı ve ödül koyduğu “Teröristler” olabileceğini  düşünerek  5 Uygur Çiftçi’yi  ateş ederek öldürdüğü  açıklandı.    

15  Haziran  2014   Çin Mahkemesi  3 Uygur’a  idam cezası verdi

Bugün Urumçi Orta Sot Halk Mahkemesi “ 28 Ekim Pekin Tienenmin İntihar saldırısı” sanıkları olduğu iddia edilen 8 Uygur’dan 3’nü idam cezasına çarptırdı.       

15 Haziran  2014  Hoten’de 2 Uygur genci Polisçe vurularak öldürüldü

Bölgeden ulaşan görgü şahitlerinin ifadesine göre ; Çinliler tarafından açılıp işletilen “Şahmathane” isimli  Kumarhane’de  çıkan kavga’da  yaşları 16-17 yaşlarında olan Abdulzahir ve Abdulhabir adlı 2 Uygur genç  Polislerce vurularak öldürülmüştür.  Kavganın Uygurlar ile etnik Çinliler arasında olduğu bildirildi.

 16 Haziran   2014   İdam Cezaları   onanan  13 Uygur   infaz edildi

Şinhua ajansının haberine göre, bölgedeki Aksu, Turfan ve Hotan Vilayetlerinde Yüksek Halk Mahkemesi’nin onayıyla yedi farklı davada yargılanan, Ahmet Yasin Sadık ve Abdulcelil Mehmetnasır’ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin idam cezası infaz edildi. İdam edilenlerin tamamının isimleri açıklanmadı.

21 Hazıran 2014  Kargalık’ta 13 Uygur Polislerce öldürüldü

Çin’in resmi Tengritağ  Haber Sitesine göre,       Kaşgar’a  bağlı Kargalık İlçesinde  Uygur Fedai’ler ile Çin İşgal güçleri arasında çıkan çatışmalarda 13 Müslüman Uygur Fedai’nin  Polislerce vurularak öldürüldüğü  bildirildi.

23 Haziran 2014    Son Bir Ay’da  315 Uygur’un yargılandığı açıklandı

Sözde Özerk Bölge Enformasyon Merkezi bu sabah yaptığı basın toplantısında 23 Mayıs’da bugüne kadar geçen bir ay içerisinde toplam 315 Uygur’u çeşitli suçlardan yargılayarak değişik cezalara çarptırdıklarını açıkladı. Ancak,idam cezalarına çarptırarak infaz ettikleri Uygurların sayısını belirtmedi. Ayrıca,  çok sayıda şüphelinin gözaltına alınarak tutuklandığını de bildirdi. Ancak.tutuklu Uygurların sayısını vermekten kaçındı. Sözcü, 6 Çin Polisi’nin çıkan çatışmalarda öldüğünü de belirtti.

25 Haziran 2014   Yarkent’te  1 Uygur öldürüldü

Çin sosyal medyasında yer alan bilgilere göre, Yarkent Şehrinin 20 Km.kuzeyindeki İlişku ilçesi Polis Merkezi’nde vuku bulan    çatışmada  21 yaşındakı  Uygur genci  Kayser Kurban Polislerce öldürüldü

25 Haziran  2014  Kaşgar’da  133 Uygur Çeşitli Cezalara Çarptırıldı.

Kaşgar’ın merkez ve Yenişehir İlçeleri başta olmak üzere  toplam 11 İlçesinde 25 Haziran tarihinde aynı gün ve saatte kurdukları sözde “Halk Mahkeme”lerinde  “Terörcü veya Teröre Teşebbüs” iddiaları ile yargıladığı toplam 133 Uygur’u çeşitli hapis cezalarına çarptırdığı bildirildi.

30 Haziran 2014  Kunming İntihar saldırısı şüphelisi 4 Uygur yargılandı   

Çin yönetimi  1 Mart tarihinde Çin’in Taylandı sınırındaki Yunnen eyaletinin merkezi Kunming şehri  tren istasyonuna yapılan intihar saldırısı şüphelisi olduğu iddiası ile 4  Müslüman Uygur gencini yargı önüne çıkardığı bildiriliyor.

Çin sosyal medyası Weibo(Wechat)’nın resmi Çin medyasına dayanarak  verdiği bilgiye  göre,  30 Haziran tarihinde yer alan haberlere göre, geçen hafta Kunming Orta Halk Mahkemesine çıkarılan İskender Ahat, Hüseyin Mehmet,Turgun Tohtıniyaz ve Fatmagül(Patigül) Tohtiniyaz adlı  4 Uygur gencini “Kunming intihar saldırısıni planlayıcısı ve uygulayıcıları ”oldukları iddiası ile  suçlandıkları, bunlara  büyük ihtimalle idam cezası verilebileceği  tahmin ediliyor.

Son bir Ay  İçinde idamları infaz edilen veya Çin Polisi’nce yargısız infaz yapılan Uygur sayısı 61 kişidir.”

Habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum