Kalp Hastaları Sıcak Havada Neler Yapmalı

Kalp Hastaları Sıcak Havada Neler Yapmalı
Sıcak ve uzun yaz günleri sağlıklı insanlar için keyifli saatler anlamına geliyor. Ancak yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönem, önlem alınmadığı takdirde kronik hastalarda önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Artan sıcaklıklar, yeme içme seçeneklerindeki artışla da birleşince özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp damar sertliği gibi sorunları olanlar zor anlar yaşayabiliyorlar. Aile Hastanesi Bahçelievler İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, özellikle yaz aylarında en fazla şikayetle karşılaşan hasta grupları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Uzayan sofralar ve tatlı meyveler diyabetlilere zarar veriyor

Uzayan günlerde gece geç saatlere kadar yemek yeniyor. Hem uzayan sofralar hem de bu sofralarda bulunan glisemik indeksi yüksek karpuz, kavun gibi gıdalar diyabet hastalarının kan şekerlerinin yükselmesine neden oluyor. Sıcak günlerde yaşanan sıvı eksikliği de diyabet hastalarının şeker dengesini bozan bir diğer etken. Tüm bu nedenlerle diyabetlilerin yaz aylarında beslenmelerine daha çok özen göstermeleri ve güneşin altında çok fazla zaman geçirmemeleri gerekiyor.

Sıcakta kalp hastalarının damarlar genişler 

Sıcaklara uyum sağlamaya çalışan vücudumuz bazı mekanizmalar kullanıyor. Vücut ısısını düşürmek için cilt damarları genişliyor, cilt kan dolaşımı artıyor ve terleme gerçekleşiyor. Sağlıklı insanların vücut ısısını düşürmede oldukça efektif çalışan bu mekanizma, kalp damar sertliği ve hipertansiyon hastalarında problemlere yol açabiliyor. Kalp bu yeni duruma ayak uydurmak için daha hızlı çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum da kalp ritim problemlerine, kalp krizlerine, tansiyonda düşme ya da ani yükselmelere, beyin kanamalarına ve felçlere yol açabiliyor.
 
İşte kronik hastalığı olanlara özel yaz önerileri 

- Vücudunuzun uyarılarını dikkate alın

- Kardiyak muayeneden geçin

- Tatil planınızı kontrollerinizden sonrasına bırakın

- Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın 

- Bol sıvı tüketin

- Doktorunuza danışmdan oruç tutmayın

- Sağlıklı olsanız da oruçluyken beslenmenize dikkat edin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.