Davutoğlu'ndan İhsanoğlu'na Dış Politika Cevabı

Davutoğlu'ndan İhsanoğlu'na Dış Politika Cevabı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, neler yapıldığını bilmesine rağmen, dış politika eleştirisi yapmasının yakışık almadığını, çünkü o dış politikanın semeresini, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) genel sekrete

Davutoğlu, TRT'ye katıldığı programda, İsrail'in Filistin konusundaki tutumunu değerlendirirken, ortada bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1967 sınırlarıyla tanındığını hatırlatan Davutoğlu, uluslararası hukuka göre Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ün İsrail'in toprağı olmadığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun dış politika eleştirilerine de karşılık veren Davutoğlu, İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı kampanyasını bir dış politika eleştirisi üzerine oturtmaya çalıştığını ve eleştirdiği dış politikanın, onu genel sekreter yapan dış politika olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Bunları konuşmayı arzu etmezdim ama madem ki bu kadar emek verilen dış politikayı eleştirme hakkını kendinde görüyor, o zaman biz de bazı şeyleri sorma hakkını kendimizde görüyoruz" diye konuştu.

İhsanoğlu'nun 2004 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın genel sekreteri olmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onun arkasında durmasından kaynaklandığını vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye'de AK Parti iktidarı olmamış olsaydı, Türkiye'den bir genel sekreter seçmeyi düşünürler miydi?" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İhsanoğlu'nun İslam ülkelerinin başkanlığını yaptığını söylediğini fakat bunun aksine, genel sekreterlik makamının İslam ülkelerinin emrinde bir makam olduğunun altını çizdi. Ahmet Davutoğlu, "İİT önemli bir makamdır, ancak nihai kertede üye ülkeler karar verirler, genel sekreter uygular" dedi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kadar yıl geçtikten sonra, bu kadar hukuka ve neler yapıldığını en iyi kendisinin bilmesine rağmen, dış politika eleştirisi yapıyorsa, gerçekten bu yakışık almamıştır. Çünkü o dış politikanın semeresini en fazla kendisi genel sekreter olarak çekmiştir. Bazen bütün o mekanizmayı Türkiye adına nasıl sürüklediğimizi bizzat kendisi bilir. Eğer İhsanoğlu genel sekreterlik makamını doldurma imkanı bulmuşsa, bu Türkiye sayesindedir."

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun "Arap ülkelerinin aralarındaki ihtilafa taraf olmamak lazım" gibi, Türkiye'nin çok eski paradigmasına dayalı cümleler kurduğunu söyleyen Davutoğlu, "Esed ile onun kovduğu, Türkiye'ye gelen 1 milyon mülteci arasında tarafsızım diyorsa, acaba Hazreti Peygamberimiz de tarafsız olur muydu, Kendisine sorsun. Buna herhangi bir insan tarafsız olabilir miydi?" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Peki hangi Arap ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkiler sayın İhsanoğlu'nun bazı tutumları nedeniyle gerilmiştir ve hangi Arap ülkesi İhsanoğlu'nu görevden almamız konusunda bize başvuruda bulunmuştur? Bunları anlatmaya başlarsak, o zaman kimlerin Türkiye'nin Ortadoğu politikasına pozitif katkı yaptığı ortaya çıkar. O dönemlerde de İhsanoğlu'nun arkasında Erdoğan vardı. Öyle olmasaydı İhsanoğlu dönemini tamamlamakta zorluk çekebilirdi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum