Bankalar Bildiğini Okuyor!

Bankalar Bildiğini Okuyor!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankalar üzerindeki yaptırım gücü sorgulanıyor.

Bankaların müşterilerine yönelik yaptığı haksız uygulamalara karşı BDDK'nın getirdiği önlemler dikkate alınmıyor. Habersiz sigorta yapmak, durağan hesaplardan para çekmek, fazladanmasraf almak, finansal durum bilgilendirmesinden fahiş ücretler kesmek gibi uygulamalarıengelleyemeyen BDDK, kamuoyunda güven bunalımı yaşıyor.

Sabah'ın haberine göre; Son olarak dövizzedelerin borçlarının yapılandırılmasında bankalarınbaskısına boyun eğerek yaptırım gücü olmayan tavsiye kararı aldırabilen BDDK, piyasayıdisipline edemiyor.

Vatandaş, BDDK'ya yapılan şikâyetlerin çözülmediğini, açılan soruşturmalarınsonuçlandırılmadığını belirterek, kurumun görevini etkin ve kararlı yapması gerektiğini belirtiyor.

ÜCRETLİ SMS DEVAM EDİYOR

BDDK'nın uygulanmasını istediği ancak bankaların yanaşmadığı kararların başındahizmet ve komisyon gelirleri geliyor. Bunların başında da bilgilendirme amaçlı gönderilenmail ve SMS'lerden alınan yeni ücretler yer alıyor. Örneğin banka, müşterisine finansal bilgilerinigönderdiği maillerden 5, kart ödemesi geciktiğinde yapılan SMS uyarılarından da 3 liraya kadarücret alıyor. Üstelik bankaların üst düzey yöneticileri, dövizzedelere sözlü olarak "BDDK'yı tanımıyoruz. Bu kararları uygulamıyoruz" diyebiliyor.

MAHKEME KARARLARI TANINMIYOR

Bankalar , BDDK'yı umursamadığı gibi bu yöndeki mahkeme kararlarını da uygulamıyor.Hesap işletim ücretleri gibi konularda tüketici lehine alınan mahkeme kararları dahi tanınmıyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Disiplin Kurulu Başkanı avukat Şükran Soner,bankaların BDDK'yı dikkate almamaları bir yana, kurumun bankaların tarafında olduğunu ilerisürüyor. Bankaların kendi ekosistemlerini yarattığını ve bankacılık yasasını ileri sürerek yapılan şikâyetleri savuşturduklarını belirten Soner, "BDDK kuralları bir yana mahkeme kararları bile uygulanmıyor" dedi.

UYGULANMAYAN KARARLAR

* Bankaların ücret ve komisyonları azaltılacak.

Mevcut durum: BDDK internet sitesinde bu yönde bir yönetmelik yayımladı. Ancak bankalarınbaskısıyla apar topar geri çekildi. 2 ay geçmesine rağmen hâlâ yeni karar çıkmadı.

* BDDK, ücret ve komisyonların azaltılmasını istedi. Bazı kalemlerin iptali gündemegeldi.

Mevcut durum: Yeni Tüketici Yasası'nın verdiği yetkiyle hizmet kalemlerinin belirlenmesi BDDK'ya verildi ancak henüz yayımlanmadı. Bankalar sadeleştirme yerine bildirim ücreti gibiyeni gelir kalemleri oluşturdu.

* Müşterilerin durağan hesaplarında sigorta adı altında ücret alınmaması şartı bulunuyor.

Mevcut durum: Bu konuda açılan davalar hâlâ sonuçlandırılmadı. Bazı banka yöneticilerineelde edilen gelire göre çok düşük kalan para cezaları kesildi. Bankaların söz konusuuygulamaları devam ediyor.

* Bankalar müşterilerin istediği bilgi dökümünden bile para kesmeye başladı. 1 sayfalık döküme 02 lira alan bankalar bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum