“TIR Savcısı”na Savcı Dersi

“TIR Savcısı”na Savcı Dersi
Adana’daki paralel kumpası gözler önüne seren bir haber üzerine “şahsıma iftira edildi” diye Habervaktim Yayın Yönetmeni Fatih Akkaya aleyhine suç duyurusunda bulunan TIR Savcısı Aziz Takçı’nın istemine takipsizlik verildi.

Adana'da durdurulan MİT'e ait TIR'larda arama yapmak istemesiyle bilinen ve kamuoyunda 'TIR savcısı' olarak anılan Adana Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı’nın, Habervaktim.com Yayın Yönetmeni Fatih Akkaya hakkındaki şikayeti Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.

Savcı Takçı, Habervaktim.com’da yayınlanan “Tırı verin yoksa çatışma çıkar” başlıklı haberde şahsına hakaret edildiği ve iftira atıldığı iddiasıyla, sitenin Yayın Yönetmeni Fatih Akkaya hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 28.02.2014 günü suç duyurusunda bulunmuştu.

TAKÇI’NIN ALINDIĞI İFADELER!

Sözkonusu haberde “Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait yardım TIR'larına yapılan 'paralel operasyon'la ilgili yürütülen soruşturma şok eden ayrıntıları ortaya çıkardı” denildikten sonra, şu bilgiler aktarılıyordu: “Soruşturma dosyasına giren ifadelere göre Suriyeli Türkmenler için hazırlanan yardımları taşıyan TIR'lar 'İçinde silah var' denilerek operasyondan bir gün önce ihbar edildi. Dönemin TMK 10. madde ile görevli savcısı Aziz Takçı'nın talimatıyla yapılan baskınlar için o gün Jandarma'daki bütün izinler iptal edilirken, güzergahları önceden bildirilen TIR'ların Adana'ya girişi beklendi. 19 Ocak günü MİT'e ait 3 TIR Sirkeli mevkiine gelince operasyon için düğmeye basıldı. Savcı Takçı'nın, Jandarma'ya talimat verirken, 'Eskortlarda silahlı adamlar var, güvenlik önleminizi ona göre alın' dediği öğrenildi.”

KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA…

İstanbul dosyayı yetkisizlik kararıyla Ankara’ya gönderdi. Şikayeti inceleyen Ankara Cumhuriyet Mehmet Taştan, Aziz Takçı’nın dilekçesinde belirttiği iftira ve hakaret suçlarının oluşmadığı tespitinde bulunarak, kovuşturmaya yer olmadığı kararına vardı.

SUÇSUZ OLDUĞU BİLİNİYOR MU Kİ, İFTİRA OLSUN?

Savcı Taştan kararında, TCK’nın 267. maddesi birinci fıkrasına atıfta bulunarak “İftira suçunun oluşabilmesi için diğer unsurların yanında ihbarcının suçsuz olduğunu bildiği mağdur hakkında adli yada idari soruşturma başlatılmasını sağlamak amacıyla hukuka aykırı isnatta bulunması gerekir. Başka bir anlatımla bir kişinin suçsuz olduğunu bilmeden o kişinin o fiili işlediğini zannederek ya da buna inanarak hukuka aykırı bir isnatta bulunması halinde ‘iftira’ suçu oluşmayacaktır” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum