Lise Son Sınıflara Sınav Müjdesi

Lise Son Sınıflara Sınav Müjdesi
Milli Eğitim Bakanı Avcı, lise son sınıf öğrencilerine sınav hakkı verilmesine ilişkin devamsızları da kapsayacak sınav hakkından söz etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, lise son sınıf öğrencilerine sınav hakkı verilmesine ilişkin "Bir sınav hakkı vereceğiz. Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme yapacağız" dedi.

Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde, eğitim muhabirlerine verdiği iftarda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Merkezi sınav sonrası meslek liselerinitercih edecek öğrencilerin alanlarını, 10. sınıfta belirleyeceklerinin hatırlatılması üzerine Bakan Avcı, bunun lise türlerinin azaltılmasına ilişkin çalışma çerçevesinde yapıldığını dile getirdi.

70'i aşkın lise türünün 7'ye indirildiğini belirten Avcı, meslek liselerinde 9. sınıfta derslerin ortak olduğunu hatırlattı.

Avcı, 10. sınıftan sonra çocukların eğilimin daha da netleştiğini belirtti.

Sadece meslek liselerinde değil diğer okullar da derslerin aynı olduğunu ifade eden Avcı, okullarda hangi programlarının yer aldığına ilişkin bilginin bakanlığın internet sitesinde yer aldığını söyledi.

Özel okullardan devlet okullarına geçişe ilişkin soru üzerine de Bakan Avcı, geçişlere ilişkin sürecin velilerden gelen talep üzerine uzatıldığını anımsatarak, bugün itibariyle özel okullardan devlet okullarına 2 bin 200 öğrencinin geçiş yaptığını kaydetti.

Mahkemelerde kararların 6 ay sonra verildiğini dile getiren Avcı, bu süreçte çocukların okula yerleştiğini belirterek, Meclis'te görüşülen kanun tasarının içerisinde ÖSYM ve MEB'e ilişkin itirazların belli sürede sonlandırılmasına ilişkin bir maddenin yer aldığına işaret etti.

Görüşmelerin sonucu bu sürenin 10 güne çıkarıldığını belirten Avcı, öğrenci ve velilerin itirazları olması halinde 10 gün içerisinde müracaat edebileceğini dile getirdi.

Yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyeceklerini dile getiren Avcı, mahkemelerin konuyu esastan görüşüp karar vermesini istediklerini ifade etti.

Avcı, tüm süreler kullanılırsa 47 günde itirazların sonuçlanacağını belirtti.

El yazısı konusunda öğrencilerin zorluk çektiğinin ifade edilmesi üzerine Avcı, bunun MEB'in yaptığı en güzel işlerden bir tanesi olduğunu belirtti. Avcı, el yazısının milli bir yazı karakteri oluşmasına katkı sağlayacağını, bunun devamının getirilmesi gerektiğini vurguladı.

-"Daha küçük sınıflara geçilmeyecek"

Merkezi sınavların gelecek yıl 6 ve 7. sınıflara da uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soru üzerine de Avcı, "Bu sene 8. sınıflarda devam edilecek, daha küçük sınıflara henüz geçilmeyecek" dedi.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda bakanlıkların yaptığı toplantının çok verimli olduğunu belirten Avcı, amaçlarının bakanlıkların bu çalışmalarını uyumlu hale getirmek olduğunu söyledi.

Her bakanlığın bu konuyla ilgili bir müsteşar yardımcısı görevlendirdiğini kaydeden Avcı, okul ve çevre güvenliği konusunda gelecek yıl için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

16 bin okul müdürünün değerlendirmeye tabi tutulduğunun hatırlatılması ve ne kadar müdürün öğretmenliğe döneceğinin sorulması üzerine Avcı, bu sayının yanlış olduğunu, 4 yılını dolduran müdürlerin tamamının 16 bin kişi olduğunu söyledi.

Avcı, bu müdürlerin yüzde 60-70'inin tekrar görevlerine devam edeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Bunun demokratikleşme yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu belirten Avcı, bu kültürün ilk defa okullara girdiğini, bunun önemli sonuçlar vereceğini düşündüğünü kaydetti.

Avcı, "20 yıl görev yapmış bir adam bu kriterleri sağlayamadıysa hakikaten o artık müdürlük yapmasın" diye konuştu.

Bakan Avcı, öğretmenlik görevinin sanki bir cezai müeyyide gibi sunulmasının yanlış olduğunun altını çizdi.

Ağustosta yapılacak öğretmen atamalarına dair soru üzerine de Bakan Avcı, okullar açılmadan atamaları yapmak istediklerini belirterek, okulların açılacağı 15 Eylül itibariyle herkesin yerini bulacağını kaydetti.

-"Yardımcı ders kitaplarına ilişkin düzenleme yapılacak"

Yardımcı ders kitaplarının denetlenmesinin planlanıp planlanmadığının sorulması üzerine de Bakan Avcı, buna ilişkin bir düzenleme yapılmasının planlandığını dile getirdi.

Dershanelerin dönüşümü sürecinde başvuruların ne aşamada olduğu sorusu üzerine de Avcı, dönüşüm müracaatların 2 Haziran'da başladığını, bugün itibariyle 225 kurumun başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Bu zaman içinde irtifak hakkı ve bina kiralamaya ilişkin yönetmeliğin de çıkarılacağını anımsatan Avcı, bu yönetmeliklerin ardından sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi.

Öğrencilerin bu sene dershaneye gideceğini kaydeden Avcı, 1 Eylül 2015'ten itibaren ihtiyacın azalacağını, merkezden yapılan sınavla okulun tekrar öne çıkmaya başladığını dile getirdi.

Bakan Avcı, lise son sınıfta tek dersten kalan öğrencilere dair bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru üzerine "Her sene yapıyoruz, bu sene de yaparız. Bir sınav hakkı vereceğiz. Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme yapacağız" yanıtını verdi.

Çantaların hafifletilmesine ilişkin bir soruya karşılık da Bakan Avcı, bu konuda çalışma yapmaya korktuklarını aktaran Avcı, bu konuda başlattıkları çalışma kapsamında TÜBİTAK'a bir kitap sipariş ettiklerini, kitabın çok kalın geldiğini söyledi.

Müfredatı sadeleştirmeyi çalıştıklarını belirten Avcı, gerçekten öğretebileceklerine kitaplarda yer verileceğine işaret etti.

Kitapları birinci ve ikinci sömestr olarak ayıracaklarını dile getiren Avcı, bunun 2015-2016 eğitim öğretim yılına hazırlanması için çalışacaklarını belirtti.

-"Bin 713 bin 884 imam hatip öğrencisi var"

Okulların imam hatibe dönüştürüldüğü algısının oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu var. Toplam öğrenci sayımız ortaokul artı lise 713 bin 884. Anadolu öğretmen liselerini biliyorsunuz kapattık. Bunları ya Anadolu lisesi, ya fen lisesi, ya sosyal bilimler ya da Anadolu İmam Hatip Lisesi yapıyoruz. Şimdi bunlarla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığı için sanki kapatılan tüm Anadolu öğretmen liseleri imam hatip lisesi oluyormuş gibi bir algı oluştu. Türkiye genelinde 298 Anadolu Öğretmen Lisesi vardı. Bunlardan 5'i Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürüldü. Kız imam hatiplere büyük talep var. Toplam 107 kız Anadolu imam hatip lisemiz var. Bunların 22 tanesi bu sene açıldı."

Bugün Meclis'te de Ankara'da kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olmadığının söylendiğini ve bu konuda talep iletildiğini aktaran Avcı, Ankara'da ciddi bir kız imam hatip lisesi talebi olduğunu kaydetti.

Bin 355 imam hatip ortaokulunun henüz mezun vermediğine dikkati çeken Avcı, 2 sene sonra bu okullar mezun verdiğinde talebin daha çok artacağını vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.