Torba Yasada Neler Var?

Torba Yasada Neler Var?
Taşeron İşçi Yasası ve Torba Yasa (Taşeron İşçilere Kadro) Taşeron İşçi Son Gelişmeler! - Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Durum Ne? Taşeron işçi Son Durumlar, Taşeron İşçi Ve Torba Yasasında Son Durum Ne, Torba Yasası Neleri İçeriyor?

Taşeron İşçi Yasası ve Torba Yasa (Taşeron İşçilere Kadro) Taşeron İşçi Son Gelişmeler! - Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Durum Ne? Taşeron işçi Son Durumlar, Taşeron İşçi Ve Torba Yasasında Son Durum Ne, Torba Yasası Neleri İçeriyor? Taşeron işçiler Kadrolu Olabilecek Mi? Taşeron işçi Ve Torba Yasasında Son Gelişmeler Neler? 2014 Torba Yasasında Neler var? Bağ-kur, SSK, İlaç Alımı ile ilgili yasalar Neler? 15 Temmuz Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Gelişmeler, Taşeron işçi Resmi Gazete, Taşeron işçi Kadroları, Taşeron Yasasında Neler Var? 2014 Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Gelişmeler Neler? Ayrıntılar habervaktim.com'da..

Taşeron İşçi Yasası ve Torba Yasa (Taşeron İşçilere Kadro) Taşeron İşçi Son Gelişmeler! - Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Durum Ne? Taşeron işçi Son Durumlar, Taşeron İşçi Ve Torba Yasasında Son Durum Ne, Torba Yasası Neleri İçeriyor? Taşeron işçiler Kadrolu Olabilecek Mi? Taşeron işçi Ve Torba Yasasında Son Gelişmeler Neler? 2014 Torba Yasasında Neler var? Bağ-kur, SSK, İlaç Alımı ile ilgili yasalar Neler? 15 Temmuz Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Gelişmeler, Taşeron işçi Resmi Gazete, Taşeron işçi Kadroları, Taşeron Yasasında Neler Var? 2014 Taşeron İşçi ve Torba Yasasında Son Gelişmeler Neler? Ayrıntılar habervaktim.com'da..

Binlerce taşeron işçinin çıkmasını beklediği torba yasa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Torba Yasa neleri içeriyor? Torba Yasasında Neler Var? Taşeron İşçiler torba yasasında neler değişiyor? İftar yemeğinde konuşan Hak-iş Konfederasyonu genel başkanı Mahmut Aslan taşeron işçiler için neler söyledi? Ayrıntılar haberimizde..

TAŞERON İŞÇİ, CANIMIZI YAKIYOR

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, katıldığı iftar programında “Güya sorun çözmek için uygulanan taşeron işçi sistemi asıl kendisi sorun, canımızı acıtıyor” dedi.

Taşeron işçi konusunun ülkenin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Arslan taşeron işin sakat olduğunu, taşeron işçiye Türkiye'nin yönelmesinin ülkeye yakışmadığını ve sorun çözmek için uygulanan taşeron işçi sistemin asıl sorun olduğunu söyledi. Arslan, “Teşeron sorunu çiddi bir sorun, canımızı acıtıyor” ifadelerini kullandı.

TBMM TORBA YASASINI KABUL ETTİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Somalı madenciler, taşeron sistemi ve birçok vergi cezasının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri içeren "torba tasarıyı" kabul etti. İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

Tasarıyla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. Böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

Kıdem tazminatına esas hizmet süreleri

Tasarıyla, kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Buna göre, alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. Kıdem tazminatı tutarı, iş yerlerinin bütçe tertibinde ve gider kalemlerinde yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenecek.

Gerekçeli müfettiş raporuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 6 gün yerine, 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine görülecek olan dava, basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılacak. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay, 6 ay içinde kesin karar verecek.

İdarelerce istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilecek. Bu kapsamda ihaleye çıkılabilecek yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerini ayrı ayrı veya birlikte belirlemeye; işçi, işveren, memur konfederasyonları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Uzmanlık gerektiren işlerde hizmet alımı ihalesi

İdareye ait bir iş yerinde yürütülen asıl işin bir bölümünde, idarenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde hizmet alımı ihalesine çıkılabilecek. Danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde istihdam edilen personelin, yeterli nitelik veya sayıda olmaması şartı aranmayacak.

Bu kapsamda personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler için ihaleye çıkılmadan önce; Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki idareler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşların Maliye Bakanlığı'ndan, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıkların Hazine Müsteşarlığı'ndan, özelleştirme programında bulunanlardan sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait işletmeci kuruluşların ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan uygun görüş alması zorunlu olacak. Uygun görüş alınmadan bu hizmetler için ihaleye çıkılamayacak.

Bu kapsamda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri çerçevesinde çalıştırılan personel, ihale ve sözleşme konusu iş dışında başka bir işte çalıştırılamayacak ve görevlendirilemeyecek. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesine çıkılmaması gerektiği halde ihaleye çıkılması, uygun görüş alınmadan ihaleye çıkılması, personelin sözleşme konusu işler dışında çalıştırılması nedeniyle idare aleyhine zarar ortaya çıkması halinde, oluşan bu zararlar, bu zarara neden olduğu tespit edilenlere rücu edilerek tahsil edilecek.

Türkiye'nin 2015 yılında üstleneceği G20 dönem başkanlığı kapsamında, 2014 ve 2015 yıllarında yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi olmayacak.

Asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde, alt işveren tarafından münhasıran bu düzenleme kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş yerlerinde çalıştırılan işçileri kapsayacak toplu iş sözleşmeleri, kamu işveren sendikalarından birisi tarafından Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre yürütülecek ve sonuçlandırılacak. Sözleşmenin sonuçlandırılması halinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödenecek.

Afet ve acil durumlar için kurulan lojistik depoların işletilmesiyle ilgili hizmet alımları 3 yıla kadar olabilecek.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, sürekli nitelikte olan işlere ilişkin hizmet alımlarında yüklenme süresi 3 yıl olacak. İşin niteliğinden veya süresinden kaynaklanan zorunlu hallerde, bu süre gerekçe gösterilerek üst yöneticinin onayıyla kısaltılabilecek.

TAŞERON KANUNU NELER GETİRİYOR?

-İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATINI KAMU ÜSTLENECEK

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını, söz konusu kamu kuruluşu üstlenecek. Bu işçilerin yıllık izinlerinin kullanılması da kamu tarafından takip edilecek.

-HANGİ İŞLERİN TAŞERONA VERİLECEĞİNE HÜKÜMET KARAR VERECEK

Kamuda hangi işlerin taşerona verileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Buna uymayanlara ciddi yaptırım gelecek

- TAŞERON İŞÇİNİN GÜVENLİĞİNDEN KURUM SORUMLU

Hem kamu, hem özel sektörde taşeron işçilerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri işe başlamadan alınacak, bunun gözetim ve denetiminden asıl işveren de sorumlu olacak.

-TAŞERON İŞÇİNİN ÜCRETİ DE BANKAYA YATACAK

Kamu ve özelde asıl işveren taşeron işçinin ücretlerinin ödenmesinden de sorumlu olacak. Ücretler bankaya yatacak.

-SÖZLEŞMELER ÜÇ YILLIK OLACAK

Taşeron işçinin sürekliliğini sağlamak üzere sözleşmeler en az üç yıllık olacak.

-İŞÇİ SENDİKALI OLURSA, FARKI DEVLET ÜSTLENECEK

Taşeron işçiler sendikalı olurlarsa, aradaki ücret farkı kamu kuruluşu tarafından üstlenilecek.

YERALTI İŞÇİLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER

-YENİ İŞÇİ DE KIDEM ALACAK

yeraltı işçileri için, altı aylık kıdeme sahip olma şartı kaldırılacak.

-YILLIK İZİN 4 GÜN FAZLA

Yeraltı işçilerinin yıllık izin süreleri, diğer işçilere göre dört gün fazla olacak.

-36 SAAT ÇALIŞMA

Yeraltı işçilerinin haftalık çalışma saatleri azami 36 saat olacak. Bu süre mevcut sistemde 45 saat olarak uygulanıyor.

-AZAMİ MESAİ 6 SAAT

Yeraltı işçilerinin azami çalışma süresi 6 saati geçmeyecek. Yeraltı işçilerine olağanüstü haller dışında fazla çalışma yaptırılmayacak.

Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı çalışmaya göre, taşerona verilmeyen 'asıl işler' artık yasal olarak taşerona aktarılabilecek. Taşeron doktora imkan sağlanacak. Kadro umudu ise suya düştü. Hükümetin uzun zamandır gündemde tuttuğu taşeron işçisiyle ilgili düzenlemeden işçilere iyi haber çıkmadı. Tasarıyla ilgili çalışma son halini alırken, kamuoyuna yansıdığı gibi yeni düzenlemede taşeron işçisine kadro çıkmadı. Böylece bir kez daha, kamuda çalışan binlerce taşeron işçisinin kadro umudu suya düştü. Torba yasayla hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle, kadro verilmediği gibi taşerona yaptırılacak işlerin sayısı ve çeşidi daha da artırılacak.

HAKLAR VERİLECEK AMA...

Taşeron paketi, ücret, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi konuları içeriyor. Buna göre taşeron çalışanların yıllık izinlerini kullanabilmesi yasal güvenceye alınacak. Ayrıca kıdem tazminatı hakkının da korunmasına yönelik düzenlemeler yapılacak, bunun için Kamu İhale Yasası değiştirilecek. Kamuda taşeronluğun en yaygın olarak kullanıldığı alanlarda yapılan ihalelerin birer yıllık olmasının, taşeron firma adına çalışanların kıdem tazminatına hak kazanmasının önünde engel olduğu belirtiliyor. Bu nedenle güvenlik, yemek hizmeti gibi ihalelerin 3’er yıllık sürelerle yapılabilmesine olanak sağlanacak bir yasa değişikliği yapılacak. Ayrıca taşeron çalışanlara maaş ödenmemesi durumunda, firmanın hak edişinden kesilerek maaşların kamu tarafından ödenmesi de sağlanacak.

Taşeronda en fazla kamuda

KAMU

Temizlik 471 bin 442

Güvenlik 117 bin 541

Dağıtım 34 bin 621

Sağlık 16 bin 184

Toplam 585 bin 788

ÖZEL SEKTÖR

İnşaat 318 bin 87

İmalat 63 bin 849

Madencilik 12 bin 606

Ulaştırma 10 bin 347

Diğer 10 bin 431

İdari hizmet 4 bin 146

Toplam 419 bin 466

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.