O İlimiz Neden Göç Veriyor?

O İlimiz Neden Göç Veriyor?
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda Yozgat’ta yaşan göçün sebepleri ve göçün önlenebilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık başkanlığında gerçekleştirilen 'Yozgat göç veriyor' konulu toplantıya sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Özışık, Yozgat'ta istihdama yönelik yatırım projeleri üretip, ilgili bakanlıklara sunmalarına karşılık bugün kadar olumlu yanıtlar alamadıklarını belirterek, “Bu göçü durdurabilmemiz için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu gemi sürekli su alıyor, bir gün hep birlikte batacağız. Yaşanan göçün durdurulması ve ilimizin gelişmesi için neler yapabiliriz gibi konuları görüşmek üzere bu toplantıyı düzenledik. Bu toplantıyı düzenlemekte geç kalmış olabiliriz fakat bir yerlerden başlamak gerekiyor” dedi.

Siyasilerin ve bürokratların Yozgat’a ilgisiz kaldığını ifade eden Özışık, “Bugünkü Yozgat valisi göreve başlayalı iki yıl oldu. Bu iki yıl içerisinde bir gün organize sanayi bölgesine gelmemiştir. Bir toplantıyı organize sanayi bölgesinde yapmamıştır, sanayicinin sorununu dinlememiştir. Vali bey bugün Bozok Bereket Kervanı iftar yemeği ve Hamiyet Projesini hayata geçirdi. Bu iki projede ulusal basında yer alan projeler, eğer bu projeler ulusal basın yer almasaydı, bunları da yapmazdı. Bu yüzden sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

Ticaret Sanayi Odası olarak bugüne kadar Yozgat’ın gelişimine katkı sağlayacak ve devletçe desteklenmesi gereken 15 proje sunduklarını ve bu projelerin hiçbirinin kabul edilmediğini vurgulayan Özışık, “Bu büyük projelerden bir tanesi hayvancılık organize sanayi bölgesi projesi, bir tanesi sebzecilik sanayi bölgesi, Et Balık Kurumu Süt kısmının işletmeye açılmasıdır. Et Balık Kurumu, Süt İşletmesinin, işletmeye açılmasına olumlu bakmasına rağmen, ne hikmetse açtırılmadı. Günlük 100 ton süt işleme kapasitesi olan tesisin günlük sütü toplamak için ortalama 4 ineği olan bin aileden karşılamış olacak. Bu da bin kişinin istihdamı demektir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan katılımcıların, görüş ve düşünceleri tek tek not alındı. Yozgat'ta siyasi ve ideolojik kimliğin Yozgat'ın önüne geçmesi sonucunda, hazırlanan yatırım programları, hizmet ve projelerin de gerekli desteği görmediği, bunun da işsizliği, işsizliğin de göçü körüklediğine vurgu yapıldı. Yozgat'tan göçün önlenebilmesi için devlet destek ve teşviklerinden daha fazla pay alması, 35 ile verilen ve Yozgat’a verilmeyen hayvancılık desteğinin sağlanması, Bozok Üniversitesinin Gelişmesine katkı sağlanması, yetersiz olan sosyal alanların geliştirilmesi. Sivil Toplum Kuruluşlarının daha etkin görev yapması gibi konular dile getirildi.

Toplantının sonunda, toplantıda maddeler halinde belirlenen sorunlar ve çözüm yollarının takip edilip, ilgili makamlara iletilmesi noktasında çalışmalar yapmak üzere 10 katılımcıdan oluşan heyet kuruldu.

O İlimiz Neden Göç Veriyor?

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum