İnönü MİT’i Dinlememiş

İnönü MİT’i Dinlememiş
MİT’in, Sivas olaylarından 1 ay önce, Aziz Nesin’e karşı provokasyon yapılacağı konusunda hükümeti uyardığı, ancak koalisyon ortağı İnönü’nün bu istihbaratı dikkate almadığı ortaya çıktı.

37 kişinin yaşamını yitirdiği Sivas olaylarıyla ilgili dönemin siyasileri başta olmak üzere devlet yetkililerinin mesul gösterildiği Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Madımak Raporu’ndaki görüşleri doğrular nitelikte çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı.

MİT 1 AY ÖNCE HÜKÜMETE HABER VERMİŞ!

2 Temmuz’dan yaklaşık bir ay önce MİT’in, olayların 1 numaralı tahrikçisi olan Aziz Nesin’e yönelik, ‘Radikal İslamcı Görünümlü’ grupların bir provokasyon yapacağını hükümete rapor ettiği ortaya çıktı.

İNÖNÜ SÜMEN ALTI ETTİ, 2 TEMMUZ’UN ÖNÜ AÇILDI

5 Haziran 1993 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin verdiği haberde de yer alan bu bilgi, dönemin Başbakan Vekili SHP Genel Başkanı Erdal İnönü tarafından dikkate alınmayarak 2 Temmuz’un önü açılmış oldu.

İSMAİL NACAR: “BİLGİYİ BEN VERDİM”

Cumhuriyet’in haberinde dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’ın İnönü’yü ziyaret ederek raporu kendisine verdiği kaydedilirken, istihbaratın kaynağı olarak gösterilen Yazar İsmail Nacar ise, “Aziz Nesin’i öldürme kararı aldıklarını istihbarat ettim” diyordu.

“UYARILAR DİKKATE ALINMIŞ OLSAYDI OLAYLAR YAŞANMAZDI”

Yıllar sonra bilgiyi Yeni Akit’e doğrulayan İsmail Nacar, ‘Radikal İslamcı Görünümlü’ grupların provokasyon yapacağına ilişkin bilgilerin kendisine de geldiğini; bu bilgileri devletin güvenlik birimleri ile paylaştığını; MİT’in de bu bilgiler üzerine hazırladığı bir çalışmayı dönemin siyasilerine sunduğunu söyledi. Akit’e konuşan Nacar, “Eğer beni de teyit eden MİT Müsteşarının o günkü uyarıları dikkate alınmış olsaydı Sivas olayları yaşanmamış olacaktı” dedi.

 

Yener Dönmez / Akit

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum