Sebze ve Meyveye Teşvik Kalkıyor

Sebze ve Meyveye Teşvik Kalkıyor
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki yıldan itibaren yaş sebze meyve ihracatına teşvik vermeyeceklerini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlık olarak gelecek sene yaş sebze ve meyveye ilişkin teşvik vermeyeceklerini bildirerek, "Bunların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla yapılmasını istiyoruz. Destekler tek elden yapılmalı. Hedefimiz ihracatı geliştirmeye yönelik harcamalarımızı ve desteklemelerimizi yüzde 1 seviyesine çıkarmak" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin, Atatürk Orman Çiftliğinde düzenlediği iftar programına katıldı.

Teşviğin yarısı ithalata

Bakanlık olarak önümüzdeki sene yaş sebze ve meyveye ilişkin teşvik vermeyeceklerini bildiren Zeybekci, "İhracatın çok küçük rakamına teşviklerin yarısını veriyoruz. Burada haksızlık yapıyoruz. Bunların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla yapılmasını istiyoruz. Destekler tek elden yapılmalı. Hedefimiz ihracatı geliştirmeye yönelik harcamalarımızı ve desteklemelerimizi yüzde 1 seviyesine çıkarmak" dedi.

Önceki dönemlerde yurt dışındaki ticaret müşavirliklerinin "biraz tuhaf ve dengesiz" bir şekilde oluşturulduğunu ifade eden Zeybekci, "Miami'de ticaret ataşeliğimiz var. Soruyorum size oradaki müşavirimiz ne yapar? Bunların sayılarını indirdik. En çok ihracat pazarımızın olduğu yerlerde, mesela Irak'ta 1-2 müşavirimiz var. 'En' yerlerde Bakanlık olarak ticaret müşavirliklerimiz olmalı" diye konuştu.

 Irak yeniden inşa edilecek

Irak'taki olayların iki ülke arasındaki dış ticaret hacminde yaklaşık 3 milyar dolarlık negatif bir etki oluşturabileceğine işaret eden Zeybekci, Türk ihracatçıların Irak konusunda iyimser bir yapıda olduklarını ve bunun da Türkiye'ye büyük bir avantaj sağladığına değindi.

Olaylar nedeniyle Irak'ı tahliye eden bazı firmaların ülkeye geri döndüğünü belirten Zeybekci, "Bayramdan sonra yoğun bir dönüş olacak. Yeni Irak inşa edilecek, bunu yapan da inşallah Türkiye olacak" dedi.

Merkez önden gitsin

Konuşmasının sonunda, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekci, "Merkez Bankasından beklentimiz, geleceği yönlendirmeleri... Geleceği ipotek altına almayalım. Onun için 'Merkez Bankası önden gitsin' dediğimizde, kast ettiğimiz şey bu. 365 gün sonrasını bugünden yönetsin. Bu kararlar bugünden yönetebildiğini göstermiyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.