Türkiye İsrail Ticaret Hacmi Azalmıyor Artıyor

Türkiye İsrail Ticaret Hacmi Azalmıyor Artıyor
2009 yılında Türkiye ile İsrail arasında 2,6 milyar dolar olan ticaret hacmi, Mavi Marmara kanlı saldırısının olduğu, 9 vatandaşımızın katledildiği 2010 yılında ise 3,4 milyar dolara yükseldi. Bu rakam geçtiğimiz yıl ise 4,5 milyar dolar oldu.

İsrail saldırıları Türkiye’de büyük infiale yol açsa da, iki ülke arasındaki ticaret, gerilemek şöyle dursun ilerleme kaydediyor. Verilere göre, 2009 yılında Türkiye ile İsrail arasında 2,6 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2010’da 3,4 milyar dolara, 2011’de 4,5 milyar dolara ulaştı. Ticaret hacmi 2012’de 4 milyar dolara geriledikten sonra geçtiğimiz yıl ise tekrar 4,5 milyar doları buldu. Veriler, Türkiye’de İsrail malı kullanımında eksilme olmadığı gibi iki misline yükseldiğini ortaya koyuyor. Para verip kullanılan her İsrail ürünü Filistinli çocuklara kurşun olarak dönüyor.

ATEŞELİK: İSRAİL’E İHRACATTA SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER VAR

Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği Ticaret Ataşeliği verileri, kamuoyundaki ve yönetim katındaki yoğun tepkilerin aksine İsrail’le ticari ilişkilerin büyük yara almadığını ortaya koyuyor.  Ataşeliğin 2013 Yılı İlk Çeyrek Ticaret Raporu’nda, “2013 yılının ilk yarısında, İsrail’in ülkemizden yaptığı ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 1,17 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılının ilk yarısında, İsrail’in toplam ithalatındaki düşüş, ülkenin en fazla ithalat yaptığı 10 ülke içinden Türkiye hariç hepsine yansımıştır. İsrail’in tüm müşterileri ile yaptığı ithalat yüzde 2 ila yüzde 48 arasında değişen oranlarda azalırken, ülkemizden yaptığı ithalat yaklaşık yüzde 7 oranında yükselmiştir. Bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla hazır gıda, meşrubat mal grubunda oluşan yüzde 64 oranındaki artış, geçen yıllarda, ülkemizden İsrail’e ihracat potansiyeli çok daha yüksek görünen fakat nispeten zayıf kalmakta olan bu ürün grubunda olumlu bir gelişmenin sevindirici bir işareti olmuştur” denildi.

2013’TE İSRAİL’İN TÜRKİYE’YE İHRACATI DA ARTTI

Aynı raporda, İsrail’in ihracat bilgilerine de yer verilerek, “2013 yılının ilk yarısında, İsrail’in ülkemize yaptığı ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artarak 1,16 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bugüne kadar İsrail’in Türkiye’ye ihracatı, Türkiye’den yaptığı ithalata kıyasla yaklaşık yüzde 40 – yüzde 60 oranında düşük olmuştur.  Ancak 2013 yılının ilk çeyreğinde İsrail’in Türkiye’ye yaptığı ihracat ile Türkiye’den yaptığı ithalat tutarları hemen hemen eşit olarak gerçekleşmiştir” ifadesi kullanıldı.

MAVİ MARMARA DA ETKİLEMEDİ

Öte yandan, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2013 yılı ortasında hazırladığı raporda da, Mavi Marmara olayını takiben yaşanan normalleşme sürecinin etkilerinin İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri etkilemeyişinde de görüldüğü kaydedildi. Raporda, şu ifadelere yer verildi:  “Ülke istatistik kurumlarından edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 2012 yılının ilk çeyreğinde 555 milyon dolar iken, bu senenin ilk çeyreğinde bu rakam 612 milyon dolara ulaşmıştır. İsrail’in Türkiye’ye ihracatı ise 2012 yılının ilk çeyreğinde 448 milyon dolar iken, bu yıl 475 milyon dolara yükselmiştir. Türkiye’den İsrail’e araba, inşaat malzemeleri, metaller, elektronik aletler, tekstil ve aksesuar, ihracatı en çok yapılan ürünler arasında. İsrail’den Türkiye’ye en çok ihracatı yapılan ürünler ise ileri teknoloji ürünleri, makine ve parçaları, zirai sulama sistemleri, plastik ve kimyasal maddelerden oluşmaktadır.”

Habervaktim.com ÖZEL

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum