TEOG Sistemi Değişiyor mu? MEB Açıkladı

TEOG Sistemi Değişiyor mu? MEB Açıkladı
TEOG sınav sisteminin değişeceği yönündeki iddialara MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'den yanıt geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 8’inci sınıf öğrencilerinin girdiği ortak sınavda değişiklik iddiasını kesin bir dille yalanladı.

Tekin, "Bu noktadan sonra herhangi bir geri adım, herhangi bir farklılaştırma söz konusu değil. Bizim kesinlikle böyle bir değişiklik planlamamız, tasarımımız yok" dedi.

Tekin, 8’inci sınıf öğrencilerinin bu yıl girdiği ortak sınav sonuçlarına göre yapılacak yerleştirmeler için tercihlerinin 31 Temmuz'da başlayacağını ve 8 Ağustos'ta sona ereceğini anımsattı.

Tercih ve yerleştirme süreçleri için herhangi bir olumsuzluk öngörmediklerini anlatan Tekin, herşeyin takvime uygun olarak ilerlediğini söyledi.

Sınava yönelik yürütmeyi durdurma kararı alındığını anımsatan Tekin, şöyle dedi:

"Karardan sonra nasıl yürüyeceğimize dair yol haritası çizdik. Yargılamanın ilerleyen safahatındaki haklarımızdan feragat ettik. Yürütmeyi durdurma kararına göre sonuçları değerlendirdik, çocuklarımıza duyurduk. Önümüzdeki hafta kısmet olursa tercih süreci başlayacak zaten. İnşallah sağlıklı şekilde tamamlayacağız."

Ortak sınavlarda ilk sınavın kasım ikinci sınavın ise nisan ayında yapıldığını hatırlatan Tekin, bu süreci başlatırken öğretmenlerden öğrencilere velilerden akademisyenlere, il yöneticilerinden özel okul yöneticilerine kadar her kesimle görüştüklerini dile getirdi.

Bütün sürecin ince ayrıntısına kadar değerlendirildiğini belirten Tekin, sınavların ardından Haziran ayından itibaren 12 ilde çalıştaylar düzenledikleri söyledi. Tekin, sahada öğrencilerde, öğretmenlerde ve velilerde sınavlara yönelik memnuniyet bulunduğunu bildirdi.

PLANLAMAMIZDA YOK

Çocukların sınav stresinden uzaklaştığının, okulun ve öğretmenin daha değerli hale geldiğinin kendilerine anlatıldığını aktaran Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla bu noktadan sonra herhangi bir geri adım, herhangi bir farklılaştırma söz konusu değil. Bunu şunun için söylüyorum. Bir kaç gündür gazetelerde 6 ders yerine 3 dersten sınav olacağı gibi radikal değişiklikler olacağı yazıldı. Bizim kesinlikle böyle bir değişiklik planlamamız, tasarımımız yok. Biz geçtiğimiz yıl yaz aylarında bu toplantıları yaparken sektör temsilcilerine bunu bahsetmiştik, söylemiştik. Demiştik ki 'her türlü aksayan her şeyi düzeltmeyi vaat ediyoruz, taahhüt ediyoruz'. Bu kapsamda, yine konuştuk, herhangi bir değişiklik yapmamızı gerektiren bir durum yok. Dolayısıyla özellikle bu yıl 8’inci sınıfa geçen çocuklarımız rahat olsunlar, bu yıl 9'a başlayan çocuklarımız hangi yöntemle sınava dahil oldularsa liseye yerleştirildilerse kendileri de aynı şekilde yerleşecekler. Dolayısıyla kafaları karıştırmaya, tedirgin etmeye gerek yok. Öyle bir şey kesinlikle planlamamız dahilinde yok. İnşallah hepsi için hayırlı sonuçlar doğuracak bir süreç olur. Bakanlık olarak bütün öğrencilerimize, bütün velilerimize başarılı hayırlı bir tercih süreci diliyoruz."

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersine yönelik de bazı eleştiriler bulunduğunu dile getiren Tekin, "Ama bu Anayasa'nın okutulmasını zorunlu olarak tanımladığı derslerden bir tanesi. Dolayısıyla sınav kapsamı dışına çıkartılması düşüncemiz kesinlikle yok ama bu yönde eleştiriler ve şikayetler oldu. Bu zaten Türkiye ile ilgili olarak AİHM'de yürüyen bir davanın da konusu idi. Bizim öyle bir planlamamız yok şu anda" dedi.

BÜTÜN ÇALIŞMALAR TAMAM

Yerleştirmelerde nakil sürecinin ilk defa bu yıl uygulanacağını belirten Tekin, bu yıl yerleştirmelerin kesin kayıt olarak yapılacağını söyledi.

Nakillerin MEB kontrolünde elektronik ortamda yapılacağını belirten Tekin, "Velilerimiz, çocuklarımız rahat olsunlar. Arzumuz temennimiz şu, her çocuk kendi yeteneklerine ve arzusuna en uygun olarak ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırsın. Bunu sağlayabilmek için gerekli bütün tedbirleri aldık. Bütün fedakarlıkları, bütün çalışmaları tamamladık. İnşallah bu da sağlıklı bir şekilde sonuçlanacak" şeklinde konuştu.

Dershanelerin dönüşümü çerçevesinde takviye kursları açılacağını hatırlatan Tekin, takviye kursların çocukların okuldaki derslerinin tekrarı niteliğinde olacağını anlattı.

Çocuklarının takviye ihtiyacını gidermek için Bakanlık olarak tedbirler aldıklarını belirten Tekin, yeni eğitim öğretim yılı başladığında bu tedbirlerin kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi. Tekin, bazı okulların bu konuda çalışmalarına başladıklarını da aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.